DISTRIBUIȚI

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au vizitat unul dintre cele două situri nucleare la care solicitaseră acces de luni de zile Iranului, care dispune de un stoc de uraniu ce depăşeşte de zece ori limitele autorizate, potrivit unor rapoarte consultate vineri de AFP, potrivit agerpres.

„Agenţia va efectua o vizită într-un al doilea loc specializat mai târziu, în septembrie 2020, la o dată deja convenită cu Iran”, se menţionează în textele citate.


Citeşte şi: ULTIMUL vapor pe aburi din lume s-a ciocnit de mal: 17 oameni au fost răniţi!

Potrivit unui diplomat cu care AFP a discutat anterior, vor fi necesare trei luni pentru a avea rezultatele eşantioanelor prelevate.

Uraniul stocat de Iran depăşeşte acum de zece ori limita autorizată de acordul semnat la Viena, în 2015, cu marile puteri, potrivit AIEA.

Citeşte şi: Atena DEZMINTE discuţiile cu Ankara

Teheranul a stocat 2.105,4 kg de uraniu îmbogăţit, se menţionează în rapoarte, în condiţiile în care nu este autorizat să stocheze decât 202,8 kg. Limita a fost fixată la 300 kg de uraniu îmbogăţit, ceea ce echivalează cu 202,8 kg de uraniu în stare naturală.

De la precedentul raport publicat de AIEA în iunie, Iranul şi-a continuat prin urmare activităţile nucleare, în timp ce SUA şi-au intensificat eforturile diplomatice pentru restabilirea sancţiunilor şi prelungirea embargoului asupra armelor vizând Iranul, notează AFP.