DISTRIBUIȚI
Daily Express

Trei seisme de amploare au fost înregistrate luna trecută de modulul robotizat InSight al NASA, aflat pe Marte, printre care şi un cutremur care a durat circa o oră şi jumătate, informează DPA,

Primele două seisme de pe suprafaţa Planetei Roşii, înregistrate pe 25 august, au avut magnitudini de 4,2, respectiv 4,1, a precizat miercuri agenţia spaţială americană.


Un al treilea cutremur, care a avut loc pe 18 septembrie – în cea de-a 1000 -a zi a modulului pe Marte -, a avut magnitudinea 4,2, şi a zdruncinat suprafaţa planetei timp de circa 90 de minute, fiind cel mai lung seism înregistrat până acum de InSight.

Modulul staţionar InSight a asolizat pe Marte în 2018 cu misiunea de a studia undele seismice pentru a afla mai multe date despre interiorul planetei, care să-i ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine procesul de formare a planetelor.

NASA a precizat că seismul din 18 septembrie este încă studiat, dar că s-au aflat multe informaţii despre cutremurele produse în august.

Spre exemplu, seismul cu magnitudinea 4,2 din 25 august s-a petrecut la o distanţă de circa 8.500 de kilometri de InSight – cea mai îndepărtată mişcare telurică detectată până acum de modul.

Cele două seisme din august au fost de tipuri diferite. ”Seismul cu magnitudinea 4,2 a fost dominat de vibraţii lente, cu frecvenţă joasă, în timp ce vibraţiile rapide, de frecvenţă înaltă au caracterizat cutremurul cu magnitudinea de 4,1”, a precizat NASA.