DISTRIBUIȚI

Însărcinatul cu afaceri suedez în Turcia a fost „convocat” sâmbătă la Ministerul de Externe la Ankara pentru a justifica folosirea „propagandei teroriste” în beneficiul PKK în cursul unei manifestaţii din Suedia, a informat o sursă diplomatică, notează AFP, potrivit agerpres

Ministerul suedez de Externe a confirmat duminică după-amiază că în capitala Turciei a avut loc o „reuniune”, fără alte comentarii.


Citește și : Boris Johnson a vizitat soldaţii ucraineni care sunt antrenaţi în Marea Britanie

Turcia acuză Stockholmul, precum şi Helsinkiul, de bunăvoinţă faţă de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi aliaţii săi pe care îi consideră organizaţii teroriste şi, din acest motiv, a pus condiţii pentru intrarea Suediei şi Finlandei în NATO.

„După ce am aflat despre propaganda teroristă făcută de partizanii PKK/PYD/YPG la Göteborg, în Suedia, la 21 iulie, însărcinatul temporar cu afaceri al Ambasadei Suediei la Ankara a fost chemat la Ministerul de Externe şi i-a fost transmisă reacţia noastră puternică”, a spus sursa diplomatică din Turcia.

În acest context, Turcia cere ca „să fie identificaţi autorii acestor acte, să fie luate măsurile legale şi judiciare necesare, precum şi măsuri concrete”, a continuat sursa.

Reacţia ministerului turc intervine în urma mai multor manifestaţii organizate săptămâna trecută în Suedia pentru a sărbători cei „10 ani de Rojava (răscoala kurdă în Siria) şi memoria celor care au sacrificat totul pentru o lume mai bună”, potrivit unui mesaj pe Twitter al Comitetul suedez pentru Rojava.

Ankara, care bloca din mai intrarea acestor două ţări nordice în Alianţa Nord-Atlantică, a semnat cu ele în iunie un memorandum de înţelegere legând aderarea de lupta lor împotriva mişcărilor kurde şi partizanilor acestora de pe teritoriul Suediei şi Finlandei.

Citește și :  Incendiu pe insula Lesbos. Turişti şi localnici au fost evacuaţi

Luni, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ameninţat din nou ca le va „îngheţa” aderarea, acuzând în special Suedia că nu „ia parte” la lupta împotriva terorismului şi că „trimite o imagine proastă” pe această temă.

Aceste noi tensiuni privind extinderea NATO apar pe fondul ameninţărilor de două luni din partea Turciei de a lansa o nouă operaţiune împotriva PKK în nordul Siriei pentru a crea o „zonă de securitate” de-a lungul frontierei sale.