DISTRIBUIȚI
BloombergQuint

Foreign Office, ministerul britanic de externe, l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Iranului la Londra, Mohsen Omidzamani, după ce autorităţile iraniene au sechestrat un petrolier care naviga sub pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz, informează agenţia de ştiri Press Association (PA), potrivit agerpres.

Convocarea intervine după ce unii oficiali iranieni au recunoscut sâmbătă că reţinerea petrolierului britanic Stena Impero, vineri, în strâmtoarea Hormuz este un act de represalii pentru reţinerea în Gibraltar a navei iraniene Grace 1 acum două săptămâni.


Citește și : Un avion de mici dimensiuni a lovit o clădire în sud-vestul Germaniei – Cel puțin trei morți

Principalele autorităţi ale ţării nu s-au pronunţat până în prezent în legătură cu capturarea făcută Gărzile Revoluţionare iraniene, iar versiunea oficială este că aceasta se datorează încălcării regulamentelor de navigaţie.

Cu toate acestea, secretarul puternicului Consiliu Naţional de Rezistenţă din Iran, Mohsen Rezai, a asigurat că autorităţile nu se vor abate când vine vorba de „luarea de măsuri de represalii”, relatează EFE. „Noi nu căutăm război, dar nu ne dăm înapoi să luăm măsuri de retorsiune, fie împotriva lui Saddam (Hussein), (Donald) Trump sau a reginei”, a scris Rezai pe contul său de Twitter, făcând aluzie la coroana britanică.

În aceeaşi linie, un purtător de cuvânt al Consiliului Gardienilor din Iran a subliniat că „regula represaliilor este un concept recunoscut în dreptul internaţional care este folosită împotriva măsurilor ilegale ale unei alte ţări” şi că Teheranul a luat decizia corectă în faţa unui „război economic ilegal şi a confiscării de nave petroliere”.

Explicaţia, care contrastează cu o sugestie de vineri seara că petrolierul Stena Impero „a încălcat regulile maritime internaţionale” după ce s-a ciocnit cu o barcă de pescuit, a venit în timp ce guvernul britanic a avertizat navele britanice să stea departe de strâmtoarea Hormuz şi au descris criza reţinerii navei britanice ca fiind „inacceptabilă”, scrie PA.

Compania Stena Bulk, care deţine Stena Impero, a declarat că nava „respecta pe deplin toate regulamentele de navigaţie şi reglementările internaţionale” când a fost capturată de Garda Revoluţionară iraniană.

Citește și : Bilanțul exploziei din centrul Chinei a ajuns la 12 morți și 13 răniți

Comitetul de urgenţă al guvernului britanic, Cobra, s-a întâlnit vineri seara şi miniştrii urmează să discute mai târziu sâmbătă despre criză.

Downing Street a declarat că premierul Theresa May era în circumscripţia sa, dar a fost informată cu privire la evoluţii.

După reuniunea Cobra, un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că sechestrarea este „o provocare clară a libertăţii internaţionale de navigaţie” şi a adăugat: „După cum a spus ministrul de externe, răspunsul nostru va fi luat în considerare, va fi robust şi vor exista consecinţe grave dacă situaţia este va fi rezolvată”.