DISTRIBUIȚI
Reuters

Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei la Moscova a fost convocat luni de Ministerul de Externe rus după o serie de incidente la Kiev, unde manifestanţi naţionalişti au aruncat cu pietre asupra unor clădiri în care se află sedii ale unor societăţi ruse, relatează AFP.

Diplomaţia rusă a anunţat într-un comunicat convocarea însărcinatului cu afaceri ucrainean pentru a protesta faţă de ‘continuarea atacurilor rusofobe ale naţionaliştilor ucraineni, care au atacat cu complicitatea puterii – în opinia sa – în 17 şi 18 februarie Centrul rus pentru ştiinţă şi cultură (reprezentanţa Rossotrudnicestvo) şi sedii ale unor bănci ruseşti la Kiev’, conform agerpres.


În comunicat, diplomaţia rusă denunţă ‘lipsa de acţiune a poliţiştilor, care au jucat rolul de figuranţi pasivi’ şi ‘graffiti-urile ce profanează simbolurile statului rus’, exprimându-şi totodată îngrijorarea faţă de ‘creşterea în forţă a naţionalismului neonazist în Ucraina’. Mai mult, MAE rus consideră că acesta ‘beneficiază de protecţia şi sprijinul autorităţilor oficiale ale ţării’ .

Citește și : Siria : Bombardamentul asupra Ghoutei de Est s-a soldat cu 71 de morți şi 325 de răniți în ultimele 24 de ore

Duminică, activişti ai mai multor partide politice naţionaliste au aruncat cu pietre şi ouă în clădirile oficiale ruse la Kiev, în special în clădirea în care se află Centrul rus pentru ştiinţă şi cultură – Rossotrudnicestvo.

Sâmbătă, incidente au avut loc în faţa aceleiaşi clădiri, protestatari dând foc drapelului rusesc, potrivit agenţiei de ştiri Interfax-Ucraina.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova sunt în prezent la cel mai scăzut nivel, în special din cauza conflictului din estul Ucrainei. Kievul şi Occidentul acuză Rusia că acordă sprijin militar rebelilor proruşi, în timp ce Moscova neagă categoric aceste acuzaţii.

Conflictul s-a soldat deja cu peste 10.000 de morţi de la declanşarea sa în aprilie 2014. Anterior în acelaşi an Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, la două zile după un referendum considerat ilegal de Kiev şi occidentali.