DISTRIBUIȚI
AFP

O înregistrare video efectuată la sfârşitul săptămânii trecute pe coasta de sud a Siciliei arată cum aproape 50 de migranţi nord-africani sunt expulzaţi din Italia, pentru a-i împiedica să se alăture numeroşilor migranţi ilegali scăpaţi de sub controlul autorităţilor, relatează Reuters.

După ce peste 600.000 de migranţi au sosit în Italia în ultimii patru ani, traversând Marea Mediterană, imigraţia a devenit o problemă de interes major înaintea alegerilor legislative din 4 martie. Sondajele de opinie arată că aceasta este una dintre principalele preocupări în rândul italienilor, conform agerpres.


Înregistrarea video a fost imediat preluată de programele de ştiri de seară, iar cel mai citit ziar din ţară, Corriere della Sera, i-a dedicat un articol.

Citește și : Duterte dă un ordin clar forţelor sale armate: ‘Dacă devin dictator, ÎMPUŞCAŢI-MĂ!

Potrivit presei, unii dintre cei care apar în înregistrarea video au fost implicaţi în incidente produse vinerea trecută la centrul de identificare a migranţilor pe insula Lampedusa.

Migranţii au fost îmbarcaţi sâmbătă pe un feribot spre Porto Empedocle, pe coasta siciliană. La sosire, solicitanţii de azil au fost transferaţi spre adăposturi, în timp ce aceia care nu au solicitat azil au primit un ordin de expulzare care le cere să părăsească ţara în termen de şapte zile.

Deşi procedura expulzării este conformă cu legea italiană, ea a fost rareori efectiv aplicată. Nedorind să revină acasă, majoritatea migranţilor ignoră pur şi simplu ordinul de expulzare şi îşi continuă drumul spre destinaţia lor preferată, mai ales către Europa de Nord.

‘Nu este drept să-i lase în voia sorţii fără niciun fel de sprijin’, a declarat Claudio Lombardo, un activist local ce a înregistrat imaginile.

În înregistrare, migranţii sunt văzuţi purtând ordinul lor de expulzare într-o mână, în timp ce li se înmânează un prânz la pachet. Apoi poliţia îi urmăreşte în timp ce merg pe jos pe un drum aglomerat.

Potrivit estimărilor oficiale, aproape o jumătate de milion de migranţi ilegali trăiesc în Italia, în timp ce pe ansamblul Uniunii Europene se aflau în anul 2016 aproape un milion de migranţi ilegali. În realitate numărul lor ar putea fi mult mai mare, din moment ce mulţi se sustrag identificării.

Lideri politici italieni din toate partidele afirmă că migranţii ilegali ar trebui trimişi imediat acasă, dar această măsură este dificil de pus în aplicare. Adesea li se cere formal să părăsească ţara, fără să fie însă efectiv repatriaţi.