DISTRIBUIȚI

Cancelarul german Olaf Scholz şi prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Store au anunţat miercuri că lansează în interiorul NATO o iniţiativă vizând mai buna protejare a infrastructurilor maritime, după exploziile din septembrie care au sabotat gazoductele Nord Stream 1 şi 2, transmite AFP, potrivit agerpres.  

‘Suntem pe cale să-i cerem secretarului general al NATO (Jens Stoltenberg) să creeze o instanţă de coordonare pentru protecţia infrastructurilor maritime’, a declarat Scholz în faţa presei la Berlin.


Citește și : Penitenciarele din Marea Britanie rămân fără locuri. Vor fi folosite 400 de celule ale Poliției

Este vorba despre a arăta ‘în mod clar’ că ‘luăm foarte în serios protecţia infrastructurilor noastre şi că nimeni nu poate crede că atacuri vor rămâne fără consecinţe’, a adăugat el.

Aceste infrastructuri ‘sunt artere ale economiei moderne (…) Germania şi Norvegia au discutat în ultimele săptămâni despre modul în care am putea să întărim’ securitatea lor, a subliniat şi premierul norvegian, a cărui ţară a devenit cel mai mare furnizor de gaz natural pentru Europa.

Citește și : Mii de locuitori din Herson, evacuați din cauza bombardamentelor intense ale rușilor

Scholz şi Store nu au dat detalii foarte precise despre proiectul lor. Această iniţiativă ‘informală’ este gândită ca un ‘schimb între actorii civili şi militari’, sub egida NATO şi a ministerelor apărării, a explicat premierul norvegian, menţionând că ea ar viza securitatea gazoductelor, dar şi a altor infrastructuri importante, mai ales de telecomunicaţii.

În caz de urgenţă, acest organism de cooperare ar trebui să garanteze ‘o capacitate de reacţie rapidă’, a adăugat cancelarul german.