DISTRIBUIȚI
Reuters

Mai multe state europene membre NATO au respins o propunere de majorare a salariilor funcţionarilor din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, cazul generând dispute intense, afirmă diplomaţi citaţi de agenţia Reuters, potrivit mediafax.

Alianţa Nord-Atlantică le-a cerut statelor membre să suplimenteze bugetele pentru a acoperi majorarea salariilor personalului NATO.


Citește și : Stoltenberg îl cheamă pe Joe Biden la următorul summit NATO

Salariilor funcţionarilor NATO ar urma să fie majorate cu 2,2% de la 1 ianuarie 2021. Bugetul NATO este în curs de elaborare, dar propunerea de majorare salarială este considerată disproporţionată de unele state europene, în contextul crizei economice generate de restricţiile antiepidemice.

Cazul a amplificat tensiunile între statele membre NATO, în contextul în care oricum erau dispute între Administraţia Donald Trump şi ţări precum Franţa şi Germania pe tema contribuţiilor bugetare. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat anul trecut că Alianţa Nord-Atlantică este „în moarte cerebrală”. Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat frecvent Franţa şi Germania pentru că nu vor să suplimenteze bugetele pentru apărare până la nivelul de 2% din PIB.

„Este criză economică din cauza pandemiei, iar ei cer bani pentru o instituţie în care cele mai mici salarii sunt de 4.000 de euro. Pare a fi o glumă. Este iresponsabil să ceri majorări salariale în timpul crizei COVID-19”, a declarat un diplomat european.

Aproximativ 1.000 de civili lucrează în cadrul NATO, toţi fiind cetăţeni ai statelor membre. „Salariile NATO sunt supuse ajustărilor anuale, pe baza metodologiilor acceptate de statele membre. Ajustările reflectă modificările salariale naţionale în sectorul public”, a argumentat un oficial NATO.

Citește și : Insula Fraser, aflată în patrimoniul UNESCO, pârjolită de incendiile de vegetaţie

Potrivit unor diplomaţi, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a întâmpinat opoziţia Spaniei şi Italiei faţă de majorările salariale.

„Oare cei din NATO sunt desprinşi de realitate? Ideea este şocantă, ţinând cont de criza COVID-19 şi de faptul că alte organizaţii internaţionale nu fac acest lucru”, a comentat un alt diplomat.