DISTRIBUIȚI

Summitul ‘Iniţiativei Celor Trei Mări’, care va avea loc luni şi marţi la Bucureşti, ar putea fi unul dintre subiectele de discuţie dintre preşedintele polonez Andrzej Duda şi preşedintele american Donald Trump la preconizata lor întâlnire la Washington, iar dacă SUA vor considera că proiectul este unul de succes, atunci această iniţiativă „ar putea deveni un plan B” pentru Europa, a afirmat un consilier al şefului statului polonez, Andrzej Zybertowicz, potrivit agenţiei de presă PAP, transmite şi agerpres.

După summitul de la Bucureşti, Duda are programată marţi o întâlnire la Casa Albă cu Trump, iar Iniţiativa Celor Trei Mări s-ar putea afla pe agenda de discuţii, potrivit lui Zybertowicz.


Citeşte şi: Probleme mari la reţeaua de gaze din Boston. Zeci de explozii şi incendii au dus la rănirea mai multor oameni – VIDEO

„Dacă elitele de la Bruxelles, Paris şi Berlin continuă să fie la fel de oarbe ca în ultimii ani, s-ar putea dovedi că Iniţiativa Celor Trei Mări, din care face parte şi Grupul de la Visegrad, va fi o oportunitate de a salva integrarea europeană”, a spus consilierul prezidenţial.

El a evidenţiat că potenţialul ţărilor din flancul estic al Europei nu a fost niciodată adus împreună şi că există o lipsă de infrastructură rutieră, feroviară şi energetică pentru a lega Nordul şi Sudul. „Toate proiectele-cheie s-au dezvoltat pe orizontală, de la Est la Vest, pentru a facilita conservarea poziţiei hegemonice a Germaniei şi, până la un punct, a Franţei”, a declarat Zybertowicz.

El a mai spus că SUA ar putea determina ritmul activităţilor Iniţiativei Celor Trei Mări. „Dacă Donald Trump vrea să fie iniţiatorul unui aşa-numit ‘Fond Trump’, ca fostul Plan Marshall, pregătit să susţină investiţiile în infrastructură, atunci ar putea fi un impuls pentru accelerarea operaţiunilor ţărilor care aparţin Iniţiativei Celor Trei Mări, ceea ce de fapt ar putea genera mult mai mult decât 11% din creşterea PIB în întreaga Uniunea”, a subliniat consilierul citat.

Citeşte şi: Cadou EXCENTRIC pentru Erdogan. Emirul Qatarului i-a dăruit preşedintelui turc cel mai scump avion

„În afară de asta, dacă americanii ar intra în regiune cu un astfel de fond, am putea să ne extindem uşor cooperarea cu China”, a adăugat el.

Iniţiativa Celor Trei Mări urmăreşte să întărească legăturile între ţările de la Marea Neagră, Marea Baltică şi Marea Adriatică. Este o idee comună a preşedinţilor Poloniei şi Croaţiei, care vizează cooperarea economică între 12 ţări din centrul şi estul Europei, precum şi din Balcani, în zone precum energia, transportul şi digitalizarea. Iniţiativa aduce împreună Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia, Estonia, Croaţia, Slovenia, Bulgaria, România şi Austria.