DISTRIBUIȚI
SheThePeople.TV

Parlamentul lituanian a aprobat marţi – cu 62 de voturi pentru şi zece împotrivă – numirea în funcţia de prim-ministru a Ingridei Simonyte, o politiciană independentă care a deţinut anterior postul de ministru de finanţe, transmite dpa, potrivit agerpres.   

Ingrida Simonyte fusese nominalizată pentru postul de prim-ministru de preşedintele Gitanas Nauseda săptămâna trecută, în urma alegerilor parlamentare de la 25 octombrie, la care pe primul loc s-a plasat formaţiunea conservatoare Uniunea Patria.


Citește și : Poliția germană a întrerupt o înmormântare la care participau 400 de persoane

Deşi independentă, Ingrida Simontye a candidat de pe prima poziţie pentru acest partid, care a format ulterior o coaliţie de guvernare cu două partide liberale, Mişcarea Liberală şi Partidul Libertăţii, ceea ce le-a oferit o majoritate redusă de 74 de mandate din totalul celor 141 din parlament.

Cu toate acestea, coaliţia a fost nevoită marţi să se descurce fără voturile Mişcării Liberale, ai cărei deputaţi se află în autoizolare după ce mai mulţi membri, inclusiv preşedinta parlamentului, Viktorija Cmilyte-Nielsen, au fost confirmaţi cu coronavirus săptămâna trecută.

Ingrida Simonyte a subliniat în mod repetat că sarcina principală a noului guvern va fi lupta împotriva epidemiei şi a consecinţelor sale, iar în discursul de marţi către parlament a lansat un apel la cooperare către deputaţi şi toţi cetăţenii.

Citește și : Austria înregistrează un record de decese de coronavirus și anunță când va începe vaccinarea în masă a populației

Lituania, ţară cu aproape 3 milioane de locuitori, luptă în prezent cu un al doilea val de infectări cu coronavirus. Autorităţile au raportat marţi 1.169 de cazuri noi, ce ridică totalul la 49.393.