DISTRIBUIȚI

O echipă de ingineri specializaţi în biomedicină din Australia a dezvoltat un mic robot flexibil care poate fi utilizat pentru a bio-imprima 3D direct în interiorul corpului uman, în speranţa de a eficientiza viitoarele proceduri medicale, transmite marţi Reuters, potrivit agerpres.

Bio-printarea 3D este un proces în care structuri naturale asemănătoare ţesuturilor sunt printate folosind celule vii şi alte ţesuturi naturale, cunoscute sub numele de „bio-cerneală”, pentru a repara organul sau ţesut deteriorat sau vase de sânge rupte.


Citeşte şi: Fostul preşedinte taiwanez face o vizită în China: ‘Suntem chinezi cu toţii!’ – Black News

Utilizarea celulelor vii în procesul de printare le permite acestor structuri create de om să fuzioneze în mod natural cu organismul uman şi să continue să crească.

În prezent, bio-materialele trebuie create în afara corpului, înainte de a fi inserate în interiorul corpului prin intermediul intervenţiilor chirurgicale obişnuite, care sunt invazive şi pot duce la pierderi de sânge, infecţii şi alte complicaţii.

Liderul echipei de cercetători, Thanh Nho Do, a declarat că acest nou dispozitiv, numit F3DB, va elimina aceste complicaţii şi riscuri datorită tehnologiei de printare direct în interiorul corpului.

„În prezent, nicio tehnologie disponibilă pe piaţă nu poate printa 3D direct în interiorul corpului uman”, a declarat Thanh Nho Do pentru Reuters.

F3DB este prevăzut cu un cap de imprimare cu trei axe, capabil să se îndoaie şi să se răsucească printr-un sistem hidraulic, în vârful unui braţ robot moale. Duza de imprimare poate printa forme pre-programate sau poate fi operată manual, în cazul în care este necesară o printare mai complexă sau nedeterminată.

Cel mai mic prototip are un diametru de aproximativ 11-13 milimetri, similar unui endoscop de pe piaţă, însă dimensiunile sale pot fi reduse şi mai mult în viitor.

„Roboţii moi (sunt) foarte buni pentru lucrul cu organismul uman”, a spus Thanh Nho Do, directorul laboratorului de robotică medicală al Universităţii din New South Wales.

Citeşte şi: Primele tancuri britanice Challenger au sosit în Ucraina – Black News

„Ei pot oferi o mare flexibilitate şi adaptabilitate. Acest lucru înseamnă că se potrivesc în orice zonă din interiorul corpului uman”, a precizat cercetătorul.

În opinia sa, dispozitivul are şanse să devină disponibil pe piaţă în următorii cinci până la şapte ani, după efectuarea unor studii clinice suplimentare.