DISTRIBUIȚI

Mini-elicopterul Ingenuity aflat pe Marte a finalizat ”cel mai complex” zbor al său pe ”Planeta roşie”, a anunţat agenţia spaţială americană NASA, relatează DPA, potrivit agerpres.

În cursul celui de-al zecelea său zbor, la 24 iulie, mini-elicopterul a capturat două imagini care au fost combinate pentru a crea o imagine 3D a straturilor inferioare din interiorul craterului Jezero, a indicat NASA.


Citeşte şi: SUA resping apelul OMS pentru un moratoriu privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin

După ce a decolat de pe cel de-al şaptelea ”aerodrom”, Ingenuity a urcat până la ”o nouă altitudine record” de 12 metri, înainte de a efectua patru schimbări de direcţie. Totodată, el a captat zece imagini cu ajutorul camerei color din dotare şi a aterizat apoi pe un nou ”aerodrom”.

”Ingenuity permite echipei ştiinţifice Perseverance să se afle în două locuri în acelaşi timp”, a declarat Kevin Hand din echipa de conducere a primei campanii ştiinţifice a roverului.

”Acum ne aflăm în ‘Crater Floor Fractured Rough’ (o regiune din interiorul craterului Jezero de pe Marte – n.a.) unde roverul se pregăteşte pentru prima prelevare de eşantion a misiunii pe Marte. Şi, în acelaşi timp, Ingenuity oferă o imagine detaliată a unor caracteristici geologice potenţial interesante, la sute de metri distanţă de noi”, a explicat Hand.

Roverul Perseverance se pregăteşte să colecteze primele mostre de roci marţiene, a declarat agenţia spaţială americană la sfârşitul lunii iulie, un eveniment pe care l-a catalogat drept o piatră de hotar a acestei misiuni.

Mini-elicopterul NASA a ajuns pe Marte la data de 18 februarie, ataşat de roverul Perseverence.

Proiectarea şi construcţia roverului a durat opt ani şi a costat aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Roverul Perseverance, care cântăreşte aproximativ o tonă şi are dimensiunea unui mic autoturism, a călătorit 472 de milioane de kilometri în 203 zile pentru a ajunge pe ”Planeta roşie”. El a asolizat în Craterul Jezero, fundul unui lac demult secat cu diametrul de aproximativ 45 de kilometri, pentru o misiune ştiinţifică ce se va desfăşura timp de cel puţin doi ani.

Vezi şi: O centrală termică din sudul Turciei a fost EVACUATĂ din cauza incendiilor (VIDEO)

Misiunea roverului Perseverance are drept obiectiv ştiinţific principal căutarea urmelor de viaţă microbiană din trecutul planetei Marte şi studierea climei şi a geologiei acestei planete.

Mini-elicopterul Ingenuity a decolat prima oară de pe Marte la jumătatea lunii aprilie, eveniment ce a marcat primul zbor al unei aeronave pe altă planetă. Misiunea sa iniţială de 30 de zile a fost extinsă.