DISTRIBUIȚI

Excluderea Huawei de la dezvoltarea infrastructurii 5G în Polonia ar putea duce la costuri mai ridicate şi la întârzieri în implementarea tehnologiei, a afirmat pentru Reuters Jean-François Fallacher, directorul general al celui mai mare operator de telecomunicaţii al ţării, Orange Polska, repetând avertismentele rivalilor, potrivit agerpres.

Pe fondul tensiunilor comerciale cu Beijingul, preşedintele american Donald Trump a interzis săptămâna trecută grupurilor americane să desfăşoare comerţ în telecomunicaţii cu companii străine considerate periculoase pentru securitatea naţională, o măsură ce vizează în special Huawei, gigantul chinez de telecomunicaţii, considerat „oaie neagră” de către Washington.


Citește și : Sadiq Khan respinge ‘insultele copilăreşti’ ale lui Donald Trump

Infrastructura de telecomunicaţii a Poloniei este puternic dependentă de echipamentele Huawei, dar Washingtonul le-a cerut aliaţilor să nu le folosească, pe fondul creşterii tensiunilor comerciale dintre SUA şi China.

„Pare că războiul comercial dintre SUA şi China încă nu se atenuează şi Huawei pare să fie afectat de aceste evoluţii. Dacă Huawei va fi într-adevăr exclus de la dezvoltarea reţelei 5G în Polonia, atunci vor fi afectate preţurile şi ritmul implementării tehnologiei”, a avertizat Jean-François Fallacher.

Acesta a adăugat: „Vă puteţi cu uşurinţă imagina că, într-un domeniu cu trei competitori, dacă îl excluzi pe cel mai agresiv, preţurile evident vor creşte. Ce înseamnă asta? Achiziţionarea echipamentelor de către operatori va costa mai mult, astfel încât dezvoltarea 5G ar putea fi încetinită”.

Şi alte companii de telecomunicaţii din Polonia au exprimat poziţii similare.

Citește și : Donald Trump le sugerează americanilor să nu mai folosească serviciile operatorului ATT: Difuzează multe ‘fake news’. Este foarte rău pentru SUA

Fallacher nu a dorit să spună câţi bani ar putea investi în dezvoltarea reţelei 5G Orange Polska, subsidiară a grupului francez Orange, prezent şi pe piaţa din România.