DISTRIBUIȚI
Reuters

Guvernatoarea capitalei nipone Tokyo, Yuriko Koike, va demisiona de la preşedinţia formaţiunii politice naţionale pe care a înfiinţat-o, Partidul Speranţei, după usturătoarea înfrângere în alegerile legislative de luna trecută, au anunţat marţi mai multe mass-media nipone, informează AFP, potrivit agerpres.

Fostă animatoare vedetă de televiziune, în vârstă de 65 de ani, care a fost ministru al mediului şi apoi al apărării în anii 2000, a fondat în septembrie Partidul Speranţei, un nou partid de dreapta menit să ofere o alternativă la Partidul Liberal-Democrat (PLD) al premierului Shinzo Abe.


Însă Partidul Speranţei nu a obţinut decât 50 de locuri în Camera Reprezentanţilor, din totalul celor 235 de candidaţi înscrişi, la finalul alegerilor legislative anticipate din 22 octombrie, în timp ce coaliţia conservatoare condusă de Abe a câştigat o majoritate de două treimi.

Citeşte şi: Decizie neaşteptată la Washington: Pensia foştilor preşedinţi este diminuată semnificativ

După primele sondaje promiţătoare, cota de popularitate a lui Yuriko Koike şi a partidului său s-a prăbuşit, mai ales că ea însăşi a renunţat să se prezinte la legislative, ceea ce a privat-o de orice şansă de a fi numită premier în caz de victorie.

‘A fost o înfrângere totală’, a recunoscut Koike după alegeri, estimând că ea personal s-a făcut vinovată de o anumită ‘aroganţă’. ‘În calitate de fondatoare a partidului, îmi voi asuma responsabilităţile’, a mai spus ea.

Ea a rămas pentru moment la conducerea formaţiunii sale, însă le-a spus colaboratorilor săi apropiaţi că va demisiona marţi seara, în timp ce mişcarea sa trebuie să-şi desemneze noi cadre executive, au anunţat postul public NHK şi alte mass-media nipone.

Yuriko Koike ar urma acum să se concentreze pe mandatul său de guvernator al Tokyo, unde a fost aleasă anul trecut, în condiţiile în care capitala Japoniei se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice din 2020.