DISTRIBUIȚI
Reuters

Misiunea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), aflată în Siria pentru a investiga presupusul atac chimic comis la Douma, nu a primit încă acces la locul evenimentului, susţine luni Marea Britanie, dar Kremlinul a calificat drept ‘fără fundament’ aceste acuzaţii, potrivit AFP şi Reuters, relaează şi agerpres.

În cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului executiv convocat luni la sediul OIAC de la Haga, directorul general al acestei organizaţii, Ahmet Uzumku, a informat despre evoluţia misiunii de anchetă trimisă sâmbătă la Damasc, aflată în centrul tensiunilor internaţionale după presupusul atac cu ‘gaz toxic’, soldat cu zeci de morţi la Douma, potrivit echipelor de salvare.


Citeşte şi: După bombardarea Siriei, experţii internaţionali verifică folosirea armelor chimice

‘Rusia şi Siria nu au autorizat încă accesul la Douma (pentru echipa OIAC). Acces fără obstacole esenţial. Rusia şi Siria trebuie să coopereze’, a declarat luni ambasada britanică la Haga într-o postare pe Twitter.

Moscova, marele aliat al regimului sirian, s-a angajat ‘să nu se amestece’ în activitatea misiunii OIAC, oficial invitată de către autorităţile de la Damasc, care neagă orice responsabilitate în tragedia de la Douma.

Dar luni, experţii OIAC, sosiţi de sâmbătă şi care au mandat de a ancheta posibila utilizare a armelor chimice, însă nu de a indentifica autorii, nu au putut să ajungă la Douma.

Delegaţia britanică a OIAC ceruse anterior insistent organizaţiei ‘să-i tragă la răspundere pe autorii atacului din Douma’ pentru că altfel lumea riscă ‘alte utilizări barbare de arme chimice în Siria şi în alte părţi’.

Citeşte şi: Două avioane s-au ciocnit în aer; ambii piloţi au murit

‘Regimul sirian are o reputaţie odioasă în a folosi arme chimice împotriva propriului său popor. Utilizarea armelor chimice a devenit o armă de război extrem de frecventă în conflictul sirian’, a declarat ambasadorul britanic, Peter Wilson, cerând statelor membre OIAC să-şi asume ‘responsabilităţile’.

‘A acţiona fără a-i trage la răspundere pe autori va crea doar riscul altor utilizări barbare a armelor chimice, atât în Siria, cât şi în alte părţi’, a insistat ambasadorul Wilson.

Kremlinul a calificat luni ca fiind ‘fără fundament’ acuzaţiile potrivit cărora Rusia ar împiedica accesul misiunii OIAC în oraşul sirian Douma, scena unui recent presupus atac cu arme chimice, potrivit AFP şi Reuters.

‘Noi considerăm aceste acuzaţii ca fiind fără fundament’, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că Rusia s-a pronunţat de la început ‘pentru o anchetă imparţială’.

‘De la început, Rusia a fost categoric împotriva acuzaţiilor sau judecăţilor pripite şi neîntemeiate’ cu privire la posibilii autori ai acestui atac şi ‘se pronunţă pentru o anchetă imparţială’, a subliniat Peskov. 

Citeşte şi: James Comey ‘îl desfiinţează’ pe Trump: ‘Este INAPT moral să fie preşedintele SUA’