DISTRIBUIȚI
The Moscow Times

Inflația a accelerat în Rusia, în aprilie, la 17,83%, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2002, potrivit datelor publicate vineri, în condițiile în care a fost stimulată de volatilitatea rublei și de sancțiunile occidentale fără precedent care au perturbat lanțurile logistice, scrie Reuters, informează mediafax.

Inflația lunară a încetinit la 1,56% în aprilie, de la 7,61% în martie, când a înregistrat cea mai mare creștere lunară din ianuarie 1999, arată datele serviciului federal de statistică Rosstat.


Citește și : 15 ţări europene cer Israelului să renunţe la un proiect de colonizare în Cisiordania

Inflația a accelerat brusc după ce Rusia a început ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina la 24 februarie.

Scăderea rublei la minime record în martie a stimulat cererea pentru o gamă largă de bunuri, de la alimente de bază la mașini, pe fondul așteptărilor că prețurile vor crește și mai mult. De atunci, rubla și-a revenit și s-a întărit vineri la un maxim al ultimilor aproape cinci ani în raport cu euro.

Inflația ridicată a fost principala preocupare a gospodăriilor de ani de zile, deoarece afectează standardele de viață, o scădere care anul acesta va fi agravată de o contracție economică abruptă.

Citește și : Uniunea Europeană oferă Ucrainei asistenţă militară suplimentară de 500 de milioane de euro

 

Banca centrală țintește o inflație de 4%, dar se așteaptă ca aceasta să ajungă la 18-23% în acest an. Instituția a redus deja dobînda de referință la 14%, după o creștere de urgență la 20% la sfârșitul lunii februarie, și a declarat că vede loc pentru mai multă relaxare monetară pentru a ajuta economia.