DISTRIBUIȚI
Energy Live News

Industriile militare de stat din Arabia Saudită (SAMI) şi grupul industrial francez Naval Group au semnat duminică un protocol de acord în vederea creării unei companii comune care va produce şi va dezvolta în Arabia Saudită sisteme navale, potrivit unui comunicat dat publicităţii la Riad, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Protocolul de acord a fost încheiat pe marginea unui salon internaţional al apărării (Idex) care se desfăşoară anual la Abu Dhabi. Contactat de AFP, o reprezentantă de la faţa locului a Naval Group a refuzat să comenteze informaţia.


Citește și : Incendiu masiv într-un oraş portuar din sudul Bangladeshului. Nouă morți și sute de locuințe distruse de flăcări

De partea saudită, se insistă asupra obiectivului de „a localiza competenţe şi capacităţi industriale”, precum şi a creării de locuri de muncă „înalt calificate”.

Textul nu menţionează tipul de nave şi de echipamente susceptibile să fie construite în regat de această societate comună.

Iniţiativa se va afla „în fruntea programelor Forţelor navale regale saudite” şi va pleca de la „nevoi existente şi viitoare”, indică simplu comunicatul.

Potrivit managerului SAMI, Andreas Schwer, citat în text, protocolul de acord cu Naval Group pune bazele unui „parteneriat strategic” care îi va permite regatului saudit să fie mai autonom în materie de apărare navală.

Citește și : Netanyahu renunță la portofoliul de șef al diplomației israeliene

ONG-uri şi parlamentari francezi au cerut în mod repetat suspendarea legăturilor militare cu Arabia Saudită din cauza intervenţiei regatului în Yemen şi a asasinării, în octombrie, de către agenţi saudiţi, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, notează AFP.