DISTRIBUIȚI
The Mercury News

Industria clinicilor de fertilizare in vitro din Statele Unite rămâne în cea mai mare parte nereglementată, oferind servicii genetice controversate care sunt în afara legii în alte ţări, comentează cotidianul The Washington Post, explicând că această situaţie a generat dezbateri de ordin moral, potrivit mediafax.

„Deşi multe ţări au impus în ultimii ani limite în domeniul reproducerii asistate, industria clinicilor de fertilizare din SUA rămâne în cea mai mare parte nereglementată şi oferă servicii care în alte ţări sunt în afara legii”, relatează The Washington Post, observând că, drept rezultat, Statele Unite au devenit o destinaţie populară pentru pacienţi care caută servicii controversate de fertilizare in vitro precum selectarea genului, surogat de tip comercial şi optimizare genetică.


Citește și : Cazul Khashoggi : Imagini difuzate de un post de televiziune turc în care s-ar vedea cum este transportat un cadavru în saci (VIDEO)

„Această abordare liberă a fost benefică pentru companiile de profil; industria clinicilor de fertilizare din SUA are o cifră de afaceri estimată la 5,8 miliarde de dolari. Dar, în contextul în care progresele tehnologice depăşesc ritmul consensului social asupra acestor forme de intervenţie reproductivă, disconfortul în acest domeniu este în creştere. În urmă cu o lună, vestea că un cercetător chinez educat în SUA a creat primul copil editat genetic a reaprins dezbaterea asupra moralităţii în acest domeniu. Lideri ai comunităţii ştiinţifice au condamnat aceste activităţi (…), cerând intervenţia instituţiilor guvernamentale”, explică editorialistul Ariana Eunjung Cha într-un articol publicat în cotidianul The Washington Post sub titlul „De la selectarea genului la servicii surogat, clinicile de fertilizare in vitro din SUA oferă servicii care în alte părţi sunt în afara legii”.

Într-un interviu, directorul Institutului Naţional de Sănătate din SUA, Francis Collins, a condamnat experimentul de editare genetică realizat de savantul chinez, numindu-l „un eşec ştiinţific”. Collins încearcă să lanseze un forum pentru dezbateri şi monitorizare în domeniul ştiinţifico-tehnologic. De asemenea, Collins a exprimat preocupare privind intensificarea practicilor de monitorizare embrionară pentru selectarea unor caracteristici precum inteligenţa, aspectul fizic al copiilor şi genul acestora, proceduri care ridică probleme semnificative de ordin etic.

Reproducerea asistată a început să scape de sub controlul reglementărilor în Statele Unite în anii 1990, după o serie de dispute politice privind procrearea, contracepţia şi avortul. În Marea Britanie, spre exemplu, reglementările privind serviciile genetice sunt extrem de stricte. Reglementări clare în acest domeniu sunt în numeroase ţări, inclusiv în India, Irlanda, Olanda, Norvegia, Suedia, Elveţia, Finlanda, Noua Zeelandă, China, Canada şi Australia, notează The Washington Post.

Citește și : Trump va reevalua situaţia din Siria şi probabil va încetini ritmul retragerii trupelor americane