DISTRIBUIȚI

Autorităţile din Indonezia au început să creeze ploi artificiale pentru a preveni izbucnirea unor vaste incendii de vegetaţie, care degajează de obicei în atmosferă în timpul sezonului secetos nori de fum toxic, consideraţi o nouă ameninţare care s-ar putea adăuga celei reprezentate de noul coronavirus, informează AFP joi, potrivit agerpres.

Incendiile de anul trecut au fost cele mai grave de după 2015 din cauza secetei şi aproximativ 1,6 milioane de hectare au ars în acest arhipelag din Asia de Sud-Est, în special pe insulele Sumatra şi Borneo.


Citeşte şi: Majoritatea eurodeputaţilor salută propunerile Comisiei Europene pentru redresarea economică

„Luăm aceste măsuri înainte ca incendiile să izbucnească”, a declarat Tri Handoko Seto, reprezentant al agenţiei guvernamentale de tehnologii (BPPT).

Autorităţile indoneziene au început în ultimele două săptămâni să folosească o tehnologie de „însămânţare” a norilor pentru a provoca precipitaţii în provincia Riau, înainte de a extinde acea procedură şi în alte zone de pe insulele Sumatra şi Borneo. Operaţiunile ar putea dura pe durata întregului sezon secetos, care se întinde până în luna septembrie.

Astfel de acţiuni vor fi dirijate prioritar spre turbării, zone de obicei umede, care devin însă extrem de inflamabile atunci când sunt asanate, uneori artificial pentru a face loc culturilor agricole.

Anul trecut, incendiile din Sumatra şi Borneo au produs nori groşi de fum toxic, care au determinat numeroase şcoli să se închidă şi care s-au răspândit până în ţările învecinate, Malaezia şi Singapore.

Autorităţile locale au desfăşurat în teritoriu mai multe zeci de mii de pompieri şi forţe de securitate pentru a stinge incendiile, care, uneori, sunt declanşate intenţionat pentru a curăţa de vegetaţie noile suprafeţe destinate plantaţiilor de palmieri.

„Potrivit previziunilor noastre, sezonul secetos din acest an nu ar trebui să fie la fel de grav precum cel de anul trecut (…) dar nu se ştie niciodată cum vor evolua lucrurile”, a declarat Tri Handoko Seto.

„Dacă situaţia se va agrava şi vom avea un nor de fum la fel ca anul trecut, vom putea să folosim alte tehnici. Sperăm că nu vom ajunge acolo”, a adăugat acelaşi oficial indonezian.

Citeşte şi: Peste 100.000 de americani au fost răpuşi de coronavirus

Potrivit ONG-ului Greenpeace, criza noului coronavirus, coroborată cu un nou nor de fum toxic ar provoca riscuri grave pentru sănătatea populaţiei.

„În acest an, ne confruntăm cu o criză sanitară mondială şi un virus care afectează plămânii oamenilor”, a subliniat un purtător de cuvânt al Greenpeace.

„Companiile şi guvernele trebuie să dea dovadă de un simţ acut de responsabilitate şi să ia măsuri pentru a evita fumul mortal degajat de incendiile de vegetaţie, care riscă să agraveze ameninţarea ce planează asupra sănătăţii a milioane de locuitori din regiune”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.