DISTRIBUIȚI
South China Morning Post

O femeie din Indonezia a fost condamnată marţi la 18 luni de închisoare după ce s-a plâns de zgomotul produs de moscheea din cartierul ei în momentele chemării la rugăciune, fiind vorba de cea mai recentă condamnare în baza unei legi controversate privind blasfemia, relatează AFP, conform agerpres.

Meiliana, budistă de origine chineză care locuieşte în această ţară majoritar musulmană, a fost găsită vinovată de insultă adusă islamului pentru că a cerut moscheii locale să reducă volumul sistemului de amplificare care difuzează chemarea la rugăciune, pe motiv că acesta este prea zgomotos şi îi afectează auzul.


Citește și : Rusia acuză Marea Britanie că încearcă să-şi impună politica ostilă faţă de Moscova asupra UE și SUA

Tribunalul din oraşul Medan, de pe insula Sumatra, a estimat că afirmaţiile făcute de femeie în urmă cu doi ani au provocat revolte soldate cu jefuirea mai multor temple budiste. Mai multe persoane de origine chineză au părăsit atunci zona.

Apărarea a anunţat că vrea să facă apel la decizie, iar Amnesty International a cerut tribunalului să anuleze verdictul.

„Să condamni pe cineva la 18 ani de închisoare pentru ceva atât de trivial este o demonstraţie flagrantă de aplicare din ce în ce mai arbitrară şi mai represivă a legii privind blasfemia”, a spus directorul filialei indoneziene a ONG-ului, Usman Hamid, precizând că acest verdict este „o încălcare flagrantă a libertăţii de exprimare”.

Citește și : Peste 2 milioane de musulmani aflaţi în pelerinaj la Mecca celebrează Sărbătoarea Sacrificiului

Circa 800.000 de moschei difuzează apelul la rugăciune de cinci ori pe zi atât în oraşele mari, cât şi în cele mici din arhipelag, unde locuieşte cea mai mare populaţie musulmană din lume.