DISTRIBUIȚI

Agenţia indoneziană pentru gestionarea dezastrelor a anunţat luni creşterea la 4, maxim, a nivelului de alertă în privinţa vulcanului Agung din insula Bali şi a avertizat locuitorii de pe o rază de circa 8-10 km în jurul acestui munte să evacueze zona imediat, transmite Reuters. 

„Cenuşă gri şi explozii slabe sporadice pot fi auzite de la o distanţă de 12 km faţă de vârf. Flăcări au fost vizibile pe timpul nopţii ceea ce indică faptul că o potenţială erupţie se poate produce în orice moment”, arată, într-un comunicat, agenţia indoneziană.


Aceasta a precizat că, anticipând posibilitatea şi riscul iminent de dezastru, a crescut nivelul de alertă privind muntele Agung de la trei la patru, începând cu ora locală 6 dimineaţa.

Zeci de zboruri au fost anulate pe insula Bali, una dintre principalele atracţii turistice din Indonezia, după erupţia vulcanului Agung, care a aruncat fum la mii de metri înălţime, au informat duminică autorităţile, citate de AFP.

Cel puţin 2.000 de pasageri sunt afectaţi de aceste anulări, inclusiv mulţi turişti australieni.

Vulcanul Agung s-a „trezit” în luna septembrie, iar, la acel moment, autorităţile au decretat nivelul maxim de alertă, 140.000 de persoane fiind evacuate. O lună mai târziu, situaţia s-a calmat şi mulţi locuitori s-au întors la casele lor.

Vulcanul Agung a erupt din nou marţi forţând 25.000 de persoane să se pună la adăpost.

Acesta este unul dintre cei 129 de vulcani activi din Indonezia, un vast arhipelag însumând 17.500 de insule.

Cu o înălţime de 3.031 metri, vulcanul a erupt ultima dată pentru o perioadă de aproape un an în 1963 şi 1964, provocând moartea a aproape 1.600 de persoane.