DISTRIBUIȚI
The Straits Times

Grupul Boeing a făcut presupuneri greşite despre cum vor răspunde piloţii la defecţiunile de sistem la avionul său 737 MAX, iar acest lucru a dus la prăbuşirea aeronavei aparţinând companiei Lion Air în luna octombrie a anului trecut, le-au transmis miercuri investigatorii indonezieni familiilor victimelor, relatează DPA, potrivit agerpres.

Un avion de pasageri al Lion Air s-a prăbuşit la 29 octombrie 2018 în Marea Java după ce a decolat de pe Aeroportul Internaţional Soekarno-Hatta din Jakarta, iar toate cele 189 de persoane aflat la bord au decedat.


Citește și: Turcia susține că nu mai este NEVOIE de reluarea ofensivei în Siria

Raportul final privind accidentul al Comisiei Naţionale pentru Siguranţa în Transporturi, prezentat familiilor victimelor la Jakarta, susţine că un factor care a dus la tragedie au fost presupunerile greşite în legătură cu răspunsul piloţilor la defecţiuni.

„În timpul procesului de concepere şi de certificare a avionului Boeing 737-8 (MAX), au fost făcute presupuneri despre răspunsul piloţilor la defecţiuni care, deşi erau în acord cu actualele linii directoare din industrie, s-au dovedit a fi greşite”, se arată în raport.

Citește și: Donald Tusk recomandă statelor UE să accepte amânarea Brexitului

Anchetatorii din acest caz au analizat rolul unei trăsături a avionului cunoscută ca Sistemul de Augmentare a Caracteristicilor de Manevrare (MCAS), care are ca scop să prevină ca botul avionului să se ridice prea mult şi să producă astfel oprirea aeronavei.

Dependenţa sistemului de un singur senzor l-a făcut vulnerabil la informaţii eronate, au precizat investigatorii.