DISTRIBUIȚI
zooland.ro

Zambia a provocat miercuri revolta activiştilor pentru drepturile animalelor anunţându-şi intenţia de a sacrifica un număr de 2 000 de hipopotami în următorii cinci ani pentru a reduce numărul considerat excesiv al acestora în estul ţării, informează AFP, potrivit Agerpres.

Sacrificarea animalelor ar urma să înceapă în luna mai în momentul deschiderii sezonului de vânătoare, au indicat surse din cadrul Ministerul Turismului.


Citește și : O nouă ipoteză în cazul Khashoggi: Trupul jurnalistului ar fi fost incinerat într-un cuptor în consulatul saudit din Istanbul

„În prezent, numărul de hipopotami din Parcul Naţional Luangwa de Sud este de 13.000, în timp ce Luangwa nu poate găzdui decât 5.000 de exemplare (…) Acest fapt reprezintă un pericol pentru ecosistem”, a declarat pentru AFP un responsabil din cadrul ministerului amintit sub protecţia anonimatului.

Autorităţile din Zambia au anunţat în ultimii ani proiecte similare, însă au renunţat de fiecare dată la presiunea activiştilor pentru drepturile animalelor, care şi-au făcut auzită vocea şi săptămâna aceasta.

ONG-ul Born Free a respins argumentele formulate de autorităţi.

„Prima dată a fost vorba de prevenirea unei epidemii de antrax. Apoi nivelul apei din râul Luangwa era prea mic. Acum este vorba de un număr prea mare de hipopotami. Niciuna dintre aceste justificări nu ţine”, a declarat preşedintele Born Free, Will Travers.

Pentru ONG, proiectul autorităţilor din Zambia este motivat în principal de aspecte de natură economică, deoarece hipopotamii vor fi vânduţi sub formă de trofee.

Potrivit lui Travers, sacrificarea hipopotamilor ar putea genera venituri de circa 3 milioane de euro.

O companie din Africa de Sud oferă deja un sejur în Zambia cu un „pachet hipopotam”, de 200.000 de rand (12.800 de euro), pentru cinci animale ucise per vânător, a indicat ONG-ul.

Citește și : Departamentul Justiţiei din SUA a analizat DEMITEREA lui Donald Trump

Hipopotamii sunt consideraţi animale „vulnerabile” de către Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), în condiţiile în care în prezent în întreaga lume există doar 130.000 de exemplare în libertate, potrivit estimărilor Born Free.