DISTRIBUIȚI

Curtea Supremă din Brazilia a blocat joi un decret al preşedintelui Jair Bolsonaro care transfera la Ministerul Agriculturii, apărător al industriei agroalimentare, competenţe funciare care aparţineau unei fundaţii de protecţie a indigenilor, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cei zece judecători ai Tribunalului Federal Suprem (STF) au susţinut această decizie, luând în considerare că parlamentarii brazilieni au respins deja acest decret.


Citeşte şi: MASACRU în capitala Croaţiei: Şase oameni au fost împuşcaţi mortal!

„În privinţa legilor, ultimul cuvânt revine Congresului”, a declarat judecătorul Luis Roberto Barroso, care a ordonat deja din iunie suspendarea provizorie a decretului care viza un transfer de competenţe în delimitarea de pământuri ale indigenilor.

Preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro s-a exprimat în mai multe rânduri în favoarea unei noi împărţiri a pământurilor indigenilor, mai favorabilă afacerilor agricole.

Decizia STF survine la o săptămână după moartea unui lider indigen în nord-estul ţării. Membrii tribului Waiapi au spus că a fost vorba de un asasinat, lucru încă neconfirmat de ancheta judiciară.

Această afacere a avut ecou la nivel internaţional. Printre numeroasele reacţii, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a criticat luni „politica propusă de guvernul brazilian”.

Citește și : Explozie masivă la o conductă de gaz din SUA – Cel puțin un mort

A deschide „şi mai mult zonele din Amazon pentru exploatarea minieră” riscă „să conducă la incidente violente, la intimidări şi la crime ca cea a cărei victimă a fost populaţia Waiapi săptămâna trecută”, a adăugat ea.

Indigenii şi organizaţiile de apărare a drepturilor omului se plâng de o înmulţire a conflictelor cauzate de acţiuni de ocupare a pământurilor lor în ultimele luni.