DISTRIBUIȚI

India şi SUA vor organiza anul viitor exerciţii militare comune terestre, maritime şi aeriene, a anunţat joi ministrul indian al apărării Nirmala Sitharaman, citat de AFP, potrivit agerpres.

‘Am decis să organizăm pentru prima oară în 2019 exerciţii comune (terestre, maritime şi aeriene) cu SUA în largul coastelor de est ale Indiei’, a declarat ministrul, la finalul întrevederii cu secretarul de stat american Mike Pompeo şi cu secretarul american al apărării Jim Mattis, la care a fost prezent şi ministrul de externe indian Sushma Swaraj.


Citește și : Rusia ‘ucide şi va ucide terorişti’ la Alep, Idlib şi oriunde în altă parte în Siria (Maria Zaharova)

SUA depun eforturi concertate pentru strângerea legăturilor cu India, Washingtonul dorind să dezvolte parteneriate în această zonă pentru a contrabalansa consolidarea militară şi economică a Chinei în regiune.

India şi SUA au convenit de asemenea să semneze un acord care să le permită celor două ţări un schimb rapid de date militare sensibile în deplină siguranţă.

În pofida tonalităţii amicale a summitului, New Delhi şi Washington nu se află pe aceeaşi lungime de undă pe mai multe subiecte.

În 2016, Washingtonul a calificat India drept ‘partener major în materie de apărare’, deschizând calea achiziţiilor de armament.

Dar, în paralel, New Delhi duce negocieri cu Moscova pentru achiziţionarea de noi sisteme de armament ruseşti, între care rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune S-400.

Potrivit legislaţiei americane, ţările angajate în tranzacţii cu serviciile secrete şi industria de apărare din Rusia ar putea face obiectul unor sancţiuni.

India a declarat că va cere Washingtonului o derogare în acest sens pentru cazul în care negocierile cu Rusia privind achiziţionarea S-400 s-au încheiat. Un responsabil american afirmase săptămâna trecută că nu există nicio garanţie în acest sens.

Părţile nu au precizat dacă acest subiect a fost abordat în cadrul actualelor discuţii de la New Delhi.

Într-o aluzie transparentă la noile rute ale ‘Drumului mătăsii’ propus de China, proiecte de infrastructură pe care China le finanţează pe scară largă, existând riscul ca unele ţări să se îndatoreze excesiv, Mike Pompeo a asigurat că SUA şi India vor acţiona în aşa fel încât să ‘împiedice (actele) de constrângere economică externă’.

Citește și : Autorităţile franceze au evacuat o tabără de migranţi de lângă Dunkerque

Pompeo a făcut aluzie şi la petrolul iranian, de care India este foarte dependentă. SUA ameninţă că după data de 4 noiembrie vor aplica sancţiuni ţărilor care continuă să cumpere petrol iranian.

‘Vom analiza derogările acolo unde este cazul (…), dar considerăm că achiziţiile de petrol iranian de către toate ţările se vor reduce la zero, în caz contrar sancţiuni vor fi impuse’, a avertizat el.