DISTRIBUIȚI

India şi SUA au semnat joi un acord privind securitatea comunicaţiilor militare, acord care ar putea deschide calea pentru vânzări de echipamente militare americane mai performante către India, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Acordul a fost semnat după ce ministrul american al apărării, Jim Mattis, şi secretarul de stat Mike Pompeo au avut întrevederi cu ministrul de externe indian Sushma Swaraj şi ministrul apărării Nirmala Sitharaman. Convorbirile purtate de responsabilii americani şi indieni s-au axat pe aprofundarea legăturilor politice şi de securitate între cele două mari democraţii ale lumii.


Citeşte şi: Bilanţul negru al cutremurului din Japonia creşte de la oră la oră. Cel puţin 9 oameni au murit, 33 de dispăruţi şi peste 300 de răniţi – FOTO/VIDEO

Autorităţile de la Washington şi New Delhi încearcă în ultimii ani să contrabalanseze influenţa crescândă a Chinei în Asia, în special în Pakistan, Asia de Sud-Est şi Oceanul Indian.

Înainte de a ajunge în India, secretarul de stat american Mike Pompeo a avut la Islamabad discuţii cu noul guvern pakistanez.

Prezenţa trupelor americane în Afganistan a sporit sensibilitatea SUA la rivalitatea regională dintre India şi Pakistan. Statele Unite au devenit al doilea furnizor de arme al Indiei, valoarea achiziţiilor de arme americane de către New Delhi ridicându-se la 15 miliarde de dolari în ultimii zece ani.

Citeşte şi: Arabia Saudită a interceptat o rachetă trasă de rebelii yemeniţi. 26 de oameni au fost răniţi