DISTRIBUIȚI

India a anunţat marţi ridicarea parţială a interdicţiei impuse la exportul de hidroxiclorochină, un tratament antimalarie potenţial promiţător în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, după ce preşedintele american Donald Trump, care a numit acest medicament ‘un dar din cer’, a ameninţat cu ‘represalii’, transmit AFP şi dpa, potrivit agerpres.

India, un mare producător de medicamente, anunţase sâmbătă că, pentru a-şi asigura necesarul naţional, interzice exportul de hidroxiclorochină, un derivat al clorchinei prescrise de mai multe decenii împotriva paludismului.


Citeşte şi: Cardinalul George Pell SCAPĂ de puşcărie

Marţi, Ministerul de Externe a anunţat că New Delhi autorizează din nou exporturile de hidroxiclorochină şi de paracetamol, ‘în cantitate adecvată către toate ţările noastre vecine care depind de capacităţile noastre de producţie’.

‘Vom furniza, de asemenea, aceste medicamente esenţiale anumitor state afectate în mod deosebit de pandemie’, a adăugat Anurag Srivastava, purtător de cuvânt al diplomaţiei indiene, într-un comunicat.

Revenirea asupra interdicţiei survine în urma discuţiei telefonice din weekend în care preşedintele american Donald Trump a făcut presiuni asupra prim-ministrului indian Narendra Modi să autorizeze exportul acestui tratament.

‘Dacă nu-l autorizează la export (…) pot să existe represalii, de ce n-ar exista?’, a declarat luni Trump de la Casa Albă.

Citeşte şi: BoJo a fost transferat la terapie intensivă! Starea de sănătate a premierului britanic rămâne neschimbată

Guvernul de la New Delhi a fost criticat şi de ţări ca Australia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Brazilia pentru această politică de exclusivitate naţională, a scris cotidianul Times of India.

Luni seară, India a ridicat şi restricţiile la exportul a 14 medicamente – inclusiv antibiotice – şi vitamine, restricţii ce provocaseră temeri legate de penurii la nivel global.