DISTRIBUIȚI

Potrivit unui document de evaluare a securităţii redactat de poliţia indiană din regiunea Ladakh în Himalaya, noi ciocniri ar putea avea loc între trupele indiene şi chineze de-a lungul frontierei lor contestate în timp ce Beijingul intensifică infrastructura militară în regiune, relatează vineri Reuters, potrivit agerpres.

Cel puţin 24 de soldaţi au fost ucişi în ciocnirile dintre cei doi giganţi asiatici în Ladakh, în vestul munţilor Himalaya, în 2020, dar tensiunile s-au diminuat după discuţii militare şi diplomatice. Noi ciocniri au izbucnit între cele două părţi în estul Himalayei în decembrie, dar nu s-au înregistrat morţi.


Citeşte şi: Boris Johnson a primit 510.000 de lire ca avans la memorii, în timp ce avocaţii săi costă bugetul 220.000

Evaluarea face parte dintr-un nou document de cercetare confidenţială al poliţiei din Ladakh, prezentat la o conferinţă a înalţilor responsabili ai poliţiei ce a avut loc între 20 şi 22 ianuarie şi a fost examinat de Reuters.

Potrivit raportului, evaluarea s-a bazat pe informaţii adunate de poliţia locală în zonele de frontieră şi „tiparul” tensiunilor militare India-China de-a lungul anilor.

Armata indiană nu a răspuns la o solicitare de comentarii, dar evaluarea este semnificativă în timp ce a fost prezentată la o conferinţă la care a participat prim-ministrul Narendra Modi. Ministerele indiene ale Apărării şi de Externe nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Ministerul chinez de Externe nu a răspuns de asemenea unei solicitări de a comenta.

„Având în vedere constrângerile interne (…) din China şi interesele economice din regiune, PLA ar continua să-şi construiască infrastructura militară şi confruntările ar fi de asemenea frecvente, care pot sau nu să urmeze un tipar”, se arată în lucrare, referindu-se la Armata Populară de Eliberare a Chinei.

„Dacă analizăm tiparul de confruntări şi tensiuni, intensitatea a crescut din 2013-2014 cu un interval la fiecare 2-3 ani”, potrivit documentului.

„Cu infrastructura masivă construită de PLA pe partea chineză, ambele armate îşi testează reciproc reacţia, puterea timpului de mobilizare a artileriei şi infanteriei”.

Citește și: Mark Rutte vrea înăsprirea regulilor privind migraţia – Black News

Raportul mai spune că India pierde încet teren în faţa Chinei în Ladakh, în timp ce graniţa a fost împinsă în interiorul teritoriului indian prin crearea de zone-tampon.

India şi China împart o graniţă de 3.500 km disputată încă din anii 1950. Cele două părţi au intrat în război din acest motiv în 1962.