DISTRIBUIȚI

sursa foto:  Forbes India Magazine

Prim-ministrul indian Narendra Modi a numit duminică o femeie în fruntea Ministerului Apărării, o premieră pentru acest post-cheie pe fondul continuării tensiunilor cu China şi Pakistanul, relatează AFP.

Nirmala Sitharaman va conduce Ministerul Apărării, post ocupat de câteva luni de zile de Arun Jaitley, care deţine şi portofoliul finanţelor, în condiţiile în care India se află într-un impas cu China din cauza platoului himalayan şi pe fondul tensiunilor extrem de serioase în Caşmir, teritoriu pe care îl împarte cu Pakistanul.


Sitharaman a fost până acum secretar de stat la comerţ. După numirea ei, în guvernul indian activează acum şase femei, între care Sushma Swaraj la Ministerul de Externe.

„Vă daţi seama, comitetul de securitate al guvernului (din care fac parte doar patru miniştri – n.r.) are acum două femei, şi ele vor decide pe picior de egalitate cu bărbaţii chestiuni privind securitatea ţării”, a declarat Nirmala Sitharaman la postul de televiziune indian News18. „Este un mesaj formidabil pentru toate ţările care iau India drept model şi pentru toţi cei care observă India şi se întreabă: Ce se întâmplă cu femeile în India?”, a adăugat ea.

AFP aminteşte că în anii 1970 şi 1980, Indira Gandhi, care era pe atunci prim-ministru, îşi asumase pentru o scurtă perioadă de timp, în două rânduri, şi portofoliul apărării.