DISTRIBUIȚI
India TV

Ministrul indian al mediului a relativizat marţi nivelul alarmant de poluare din nordul ţării, comparând situaţia cu catastrofa de la Bhopal, unul dintre cele mai grave accidente industriale din lume, informează agerpres .

Autorităţile indiene sunt criticate pentru că nu au luat măsurile necesare evitării fenomenului poluării atmosferice, în ciuda caracterului previzibil şi a faptului că situaţia se repetă an de an la New Delhi. Prim-ministrul Narendra Modi nu a făcut comentarii pe marginea subiectului.


Citiți și : Preşedintele sud-coreean este sceptic în privinţa capacităţii Phenianului de a-şi dezafecta rapid arsenalul nuclear

În timpul unei emisiuni difuzate marţi de canalul CNN-News18, ministrul mediului Harsh Vardhan a estimat că norul toxic care sufocă oraşul New Delhi şi regiunile învecinate de o săptămână nu era o ”urgenţă” în adevăratul sens al cuvântului, aşa cum au spus medicii.

Accidentul chimic de la Bhopal (centrul Indiei), care a avut loc în 1984 şi care a făcut 25.000 de victime, ”este ceea ce se numeşte o situaţie de urgenţă în care ar trebui să ne panicăm”, a declarat Vardhan.

”Nu spun că nu ar trebui să luăm măsuri”, a adăugat acesta, referindu-se la episodul de poluare care atinge concentraţii periculoase pentru sănătatea oamenilor, ”dar nu este nevoie să provocăm panica”. Ministrul i-a îndemnat pe locuitori să ia pur şi simplu ”măsurile de precauţie uzuale”.

Marţi, la ora locală 11:00 (05h30 GMT), concentraţia de particule fine înregistrată de ambasada americană în India era de 381 microorganisme în fiecare metru cub de aer, în condiţiile în care nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este de 25.

Poluarea este o problemă majoră de sănătate publică în India, ţară cu 1,25 miliarde de locuitori, aflată în plină dezvoltare economică.

În 2015, poluarea atmosferică, terestră şi acvatică a fost declarată răspunzătoare pentru decesul a 2,5 milioane de persoane în această ţară, cel mai sever bilanţ de pe planetă, potrivit estimărilor unui studiu recent publicat în revista ”The Lancet”.