DISTRIBUIȚI
Delhi's landmark India Gate, a war memorial, is seen engulfed in morning smog a day after Diwali festival, in New Delhi, India, Friday, Oct. 20, 2017. Environmental pollution - from filthy air to contaminated water - is killing more people every year than all war and violence in the world. One out of every six premature deaths in the world in 2015 - about 9 million - could be attributed to disease from toxic exposure, according to a major study released Thursday, Oct. 19, 2017 in The Lancet medical journal. (AP Photo/Manish Swarup)

India a lansat joi un program destinat reducerii nivelului periculos de poluare care afectează peste 100 de oraşe şi care, speră guvernul, va reuşi să îmbunătăţească în mod semnificativ calitatea aerului, potrivit Reuters, scrie agerpres.

Planul a declanşat critici imediate din parte ecologiştilor, care au spus că îi lipseşte un cadru clar pentru combaterea nivelului de toxicitate care a dus la moartea a milioane de persoane.


Citește și : Orban consideră că trebuie să se „lupte“ cu Macron deoarece este liderul forţelor „pro-imigraţie”

În India se află 14 dintre cele mai poluate oraşe din lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aerul toxic a provocat moartea a 1,24 de milioane de persoane în 2017, potrivit unui studiu realizat luna trecută de Lancet Planetary Health.

Programul Naţional pentru Aer Curat (NCAP) are ca scop reducerea poluării, până în 2024, cu un procent cuprins între 20 şi 30% în 102 dintre oraşele cel mai afectate.

Cu prilejul lansării programului, ministrul Mediului, Harsh Vardhan, a spus că programul va îmbunătăţi în mod substanţial calitatea aerului. „Trebuie să ne asigurăm că le oferim aer curat copiilor noştri şi generaţiilor viitoare”, a spus acesta la o conferinţă de presă.

Planul îşi propune să impună reduceri la emisiile industriale şi gazele de eşapament, să introducă reguli stricte pentru transportul combustibililor şi a arderii biomasei şi să reducă poluare prin praf. Va îmbunătăţi şi va creşte sistemele de monitorizare.

Lansarea programului, amânată de anul trecut din cauza unor întârzieri birocratice, coincide cu nivelul maxim anual de poluare în nordul Indiei, inclusiv la New Delhi.

Din luna octombrie, rezidenţii capitalei – unde locuiesc peste 20 de milioane de persoane – s-au confruntat cu un strat gros de smog.

Citește și : Operaţiuni ale forţei franceze în Mali: Circa 20 de jihadişti au fost neutralizaţi

Săptămâna trecută, nivelul poluării a atins nivelul ”de urgenţă”, iar indexul pentru particule fine măsurat de Consiliul pentru Controlul Poluării a ajuns la 440, de 12 ori mai mare decât limita recomandată de guvernul SUA.

Sunil Dahiya, militant din partea organizaţiei pentru mediu Greenpeace, a salutat lansarea programului, dar a precizat că îi lipseşte obiective şi ambiţie.

„Sperăm că NCAL va deveni mai puternic, va avea obiective sectoriale, obiective specifice pentru oraşe şi un suport juridic puternic pentru a acţiona împotriva neaplicării”, a spus acesta.

”Sperăm că ministerul Mediului va dovedi mai multă seriozitate în implementarea şi consolidarea planului”.

Din cauza nivelului sever de poluare din capitală în octombrie şi noiembrie, guvernul a adoptat diverse măsuri, de la interzicerea temporară a lucrărilor de construcţii sau arderea gunoaielor, la restricţii pentru centralele pe cărbune.

Măsurile au fost însă inadecvate sau prost implementate din cauza lipsei resurselor şi voinţei politice.