DISTRIBUIȚI
Plastic waste is seen in Tisza river in Vasarosnameny, Hungary, February 5, 2021. Picture taken February 5, 2021. Hungarian Water Authority/Handout via REUTERS

Guvernul indian a interzis vineri mai multe tipuri de obiecte de plastic de unică folosinţă pentru a lupta contra deşeurilor care sufocă râurile şi otrăvesc fauna şi flora. Printre obstacole se numără, însă, producătorii nepregătiţi şi reticenţa consumatorilor de a plăti mai mult, afirmă experţii, informează AFP, potrivit agerpres.

Vaci care pasc plastic? O imagine devenită una obişnuită în numeroase oraşe indiene. Iar în statul nordic Uttarakhand au fost găsite urme de plastic în excrementele elefanţilor de pădure, potrivit unui studiu.


Citește și : Xi Jinping: ‘Nu există niciun motiv pentru a schimba’ principiul ‘o ţară, două sisteme’

India generează aproximativ patru milioane de tone de plastic pe an, din care o treime nu este reciclată şi ajunge în diverse căi navigabile şi gropi de gunoi. Aceste deşeuri iau foc în mod regulat, agravând poluarea atmosferică.

Jumătate dintre aceste deşeuri provin din obiecte de unică folosinţă. O realitate pe care noua interdicţie impusă de această ţară speră să o schimbe.

Măsura va viza producţia, importul şi vânzarea unor obiecte precum paiele pentru băuturi, paharele de plastic, precum şi ambalajele pachetelor de ţigări.

Produse precum pungile de plastic sub o anumită grosime sunt deocamdată exceptate.

Prima interdicţie a fost introdusă în 2018 de prim-ministrul Narendra Modi, iar autorităţile au promis de atunci că vor înăspri regulile.

Inspectorii au fost detaşaţi vineri pentru a verifica dacă furnizorii şi distribuitorii nu încalcă interdicţia, cu riscul unei amenzi de până la 100.000 de rupii (1.209 euro) sau a unei pedepse de cinci ani de închisoare.

Lobby

Aproximativ jumătate din regiunile Indiei au încercat deja să impună acest tip de reglementare, dar, după cum demonstrează starea râurilor şi a gropilor de gunoi, succesul a fost redus.

Companiile din industria materialelor plastice, care angajează milioane de oameni în ţară, obiectează că alternativele sunt scumpe şi fac presiuni asupra guvernului să amâne interdicţia.

Pintu, care îşi câştigă existenţa servind clienţilor apă de cocos cu pai de plastic, este direct afectat de decizia guvernului. Trecerea la „paiele de hârtie, scumpe, va fi dificilă. Probabil că voi transfera costul clienţilor”, a declarat el pentru AFP de la New Delhi. „Am auzit că ar ajuta mediul înconjurător, dar nu văd cum ar putea schimba ceva pentru noi”, a explicat el.

Potrivit analiştilor de la societatea GlobalData, băuturile din carton cu paie de plastic reprezintă 35% din volumul băuturilor răcoritoare, ceea ce înseamnă că producătorii vor fi „puternic afectaţi”.

Iar „masele sensibile la preţ nu sunt în măsură să plătească factura pentru alternativele ecologice”, a precizat Bobby Verghese de la GlobalData.

Dificultăţi

Jigish N. Doshi, preşedintele grupului industrial Plastindia Foundation, se aşteaptă la pierderi „temporare” de locuri de muncă, dar estimează că problema mai mare vizează companiile „care au investit un capital uriaş în utilaje care probabil nu vor mai fi utile” după interdicţie.

Citește și : SUA deplâng ‘erodarea autonomiei’ în Hong Kong, la 25 de ani de la retrocedare

„Nu este uşor să fabrici produse diferite (…) guvernul ar putea ajuta oferind nişte subvenţii şi ajutând la dezvoltarea şi cumpărarea de produse alternative”, a declarat Doshi pentru AFP.

Pentru Satish Sinha, de la grupul de mediu Toxics Link, „va exista rezistenţă iniţială”, deoarece va fi dificil de găsit înlocuitori. „Vor fi dificultăţi şi riscăm să plătim preţul, dar dacă luăm mediul în serios, este o problemă importantă care necesită un efort concertat”, a adăugat el.

Ecoware, o companie tânără care încearcă să participe la schimbare, fabrică produse biodegradabile de unică folosinţă la fabrica sa din afara New Delhi. Directoarea generală Rhea Mazumdar Singhal a explicat pentru AFP că tocmai starea deplorabilă a gropilor de gunoi şi consumul abundent de plastic au determinat-o să creeze această companie. „Am mai văzut multe interdicţii, dar în calitate de cetăţeni noi deţinem puterea”, a argumentat ea.