DISTRIBUIȚI
Sherman Law Corporation

India a anunţat marţi că interzice alte 43 de aplicaţii mobile chineze, printre care şi unele ale companiei Alibaba, spunând că ele îi ameninţă „suveranitatea şi integritatea”, într-un climat de tensiuni în continuare puternice între cele două ţări în urma unei ciocniri frontaliere sângeroase în iunie, relatează AFP, potrivit agerpres.

La mijlocul lunii iunie, 20 de soldaţi indieni au fost ucişi într-o confruntare corp la corp care a făcut un număr necunoscut de victime printre forţele chineze, la frontiera disputată dintre cele două ţări la Ladakh, în Himalaya.


Citește și : Poliția germană a întrerupt o înmormântare la care participau 400 de persoane

Ulterior, New Delhi-ul a interzis la sfârşitul lunii iunie accesul la uriaşa sa piaţă internă, invocând securitatea naţională şi protecţia datelor, pentru 50 de aplicaţii chineze, printre care şi extrem de populara platformă de video TikTok, precum şi WeChat sau jocul Clash of Kings. La sfârşitul lunii iulie, alte 47 de aplicaţii – versiuni mai mici sau diverse variante ale aceloraşi aplicaţii, în majoritate – au fost interzise.

În septembrie, India a anunţat interzicerea altor 118 aplicaţii mobile, printre care şi extrem de popularul joc PUBG Mobile.

Printre cele mai recente aplicaţii interzise în India se numără şi platforma internaţională de cumpărături a Alibaba, AliExpress, serviciul de livrare Lalamove şi aplicaţii de dating şi de live-uri.

Pe piaţa în plină creştere a vânzărilor online în India, ţară de 1,3 miliarde de locuitori, grupul Alibaba este prezent de asemenea şi prin platforma sa de plăţi Paytm şi prin magazinul online BigBasket.

Citește și : Austria înregistrează un record de decese de coronavirus și anunță când va începe vaccinarea în masă a populației

Ciocnirea militară din iunie, prima soldată cu victime de după 1975 între cele două state vecine, a alimentat un val de poziţii anti-chineze în opinia publică indiană, cu apeluri la boicotarea produselor din China.

Conform cifrelor oficiale din India, China a exportat anul trecut în India bunuri de 74,9 miliarde de dolari (circa 63,2 miliarde de euro), printre care jucării, cosmetice, aparate electrocasnice, piese auto şi oţel.