DISTRIBUIȚI

Internetul a fost blocat joi în partea administrată de India în regiunea Kashmir şi restricţii de circulaţie au fost impuse în oraşul Srinagar după moartea unui proeminent lider separatist, Syed Ali Geelani, informează dpa, potrivit agerpres.

Geelani, 91 de ani, a militat împotriva dominaţiei indiene şi a fost liderul Conferinţei Hurriyat, forum al unor grupări separatiste.


Citeşte şi: INCIDENT ARMAT la un liceu din SUA! Un elev a fost împuşcat mortal – Black News

El a murit acasă, în Srinagar, după o boală prelungită, a anunţat fiul său, Naseem Geelani.

Geelani a fost înhumat la un cimitir din apropierea locuinţei sale, joi dimineaţa, sub supravegherea poliţiei, la funeralii fiind prezenţi doar membrii apropiaţi ai familiei şi vecini.

Administraţia indiană a impus imediat restricţii pentru a preveni orice adunări, cu un cordon de securitate în jurul cimitirului şi suspendarea internetului şi a conexiunilor mobile, exceptând providerul de stat BSNL.

Forţele de securitate au închis drumurile care duc spre reşedinţa lui Geelani din Hyderpora, cu bariere şi sârmă ghimpată, şi trupe suplimentare au fost desfăşurate în cartierele vechi din Srinagar şi nordul Kashmirului.

Partea administrată de India din regiunea Kashmir este scena unei mişcări secesioniste de la mijlocul anilor 1980, cu aproape 45.000 de oameni ucişi în violenţe care, după cum acuză New Delhi, sunt susţinute de Pakistan. Islamabadul neagă acuzele care i se aduc.

Kashmirul este o regiune majoritar musulmană în centrul unor decenii de ostilităţi între India şi Pakistan. Ambii vecini guvernează părţi ale regiunii în timp ce revendică întregul teritoriu ca al lor. Cele două puteri nucleare au purtat trei războaie, două dintre ele asupra Kashmirului.

Citeşte şi: Curtea Supremă a SUA dă undă verde legii anti-avort din Texas – Black News

În partea administrată de India în Kashmir există un puternic sentiment anti-indian, mai multe grupări îndemnând la crearea unui stat independent. Geelani a condus o astfel de grupare, însă el a fost de asemenea apropiat de Pakistan.

„Am aflat cu profundă tristeţe de decesul militantului pentru libertate Syed Ali Geelani, care a luptat toată viaţa sa pentru poporul său şi pentru dreptul lui la autodeterminare”, a notat preşedintele pakistanez Imran Khan într-un tweet. Khan a anunţat că drapelele pakistaneze vor fi coborâte în bernă şi Pakistanul va ţine o zi de doliu naţional.