DISTRIBUIȚI
Münchner Sicherheitskonferenz

Poziţionarea trupelor chineze în zone disputate ale frontierei cu India, în Himalaya, şi refuzul de reducere a efectivelor militare constituie o problemă semnificativă în relaţiile bilaterale, afirmă ministrul indian de Externe, Subrahmanyam Jaishankar , informează mediafax.

„Problema este dacă Administraţia Chinei va respecta angajamentele asumate în comun, de a nu permite acumularea semnificativă a efectivelor militare în zona frontierei”, a declarat Subrahmanyam Jaishankar într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg.


Citește și : Berlinul insistă pentu reformarea NATO

Declaraţiile intervin după confruntările militare produse în urmă cu câteva luni într-o zonă disputată a frontierei comune. Violenţele s-au soldat cu moartea a 20 de militari indieni şi a cel puţin patru militari chinezi.

În contextul amplificării tensiunilor cu Beijingul, Guvernul Indiei a intensificat relaţiile cu organizaţia QUAD, din care mai fac parte Statele Unite, Australia şi Japonia.

Citește și : CANICULĂ la Moscova! A fost egalat un record vechi de 120 de ani!

Subrahmanyam Jaishankar, care a participat recent la reuniunea Grupului statelor puternic industrializate (G7), a semnalat intenţia Indiei de a contribui la construirea unor reţele internaţionale de aprovizionare sigure şi de a suplimenta propriile capacităţi de producţie.