DISTRIBUIȚI
Wikipedia / Asuspine

India a declarat miercuri că a doborât un avion pakistanez în regiunea disputată Kashmir, într-o confruntare în care unul din avioanele sale a fost doborât de către Pakistan, informează AFP, potrivit agerpres.

Armata pakistaneză a anunţat anterior doborârea a două avioane de vânătoare indiene şi capturarea a doi piloţi în spaţiul aerian al ţării pe fondul escaladării tensiunilor între India şi Pakistan, două puteri nucleare, care susţin totodată că vor să evite totuşi o ‘escaladare’.


Citeşte şi: Kashmirul dă în clocot: Pakistanul a doborât două avioane indiene! – VIDEO

La o zi după o operaţiune prezentată marţi de către New Delhi drept o ‘lovitură preventivă’ împotriva unei tabere islamiste în Pakistan, armata aerului pakistaneză a ‘vizat instalaţii militare’ în Kashmirul indian, dar ‘tentativele Pakistanului au fost dejucate cu succes’, a declarat Raveesh Kumar, purtător de cuvânt al Ministerului indian de Externe, în cadrul unei conferinţe de presă la New Delhi.

Într-un duel aerian, ‘un avion de vânătoare al forţelor aeriene ale Pakistanului a fost doborât de către un MiG 21 Bison al armatei aerului indiene’, a spus el.

‘Avionul pakistanez a fost văzut de trupele de la sol căzând în Kashmirul pakistanez. În această confruntare, noi, din păcate, am pierdut un MiG-21. Pilotul a dispărut în luptă. Pakistanul susţine că îl are în custodia sa’, a declarat Raveesh Kumar, adăugând că această ultimă informaţie este în curs de verificare.

Forţele pakistaneze au declarat anterior că au reţinut doi piloţi indieni, dintre care unul primeşte îngrijiri medicale.

Armata indiană a asigurat că a efectuat marţi un raid împotriva unei tabere de antrenament în Pakistan aparţinând grupării islamiste Jaish-e-Mohammed (JeM), extrem de activă în luptele armate împotriva New Delhi în valea Srinagar, afirmând că a ucis ‘un număr foarte mare’ de combatanţi.

Citeşte şi: Două mari puteri nucleare sunt în prag de RĂZBOI! India îşi închide mai multe aeroporturi

Islamabadul a denunţat imediat o ‘agresiune intempestivă’ şi a promis să răspundă la ‘ora şi locul la alegerea sa’, negând totuşi că faptele s-au derulat în modul expus de partea indiană.

Miercuri dimineaţă, Pakistanul a anunţat că a procedat la lovituri de-a lungul ‘liniei de control’, linia de încetare a focului care serveşte ca o frontieră de facto între India şi Pakistan în provincia Kashmir, ‘dinspre spaţiul aerian pakistanez’. Au fost vizate ţinte ‘non militare’.

‘Nu este vorba de represalii’, insistă diplomaţia Islamabadului, potrivit căreia ‘singurul obiectiv este să ne demonstrăm dreptul, voinţa şi capacitatea noastră de autoapărare’, potrivit AFP.