DISTRIBUIȚI
CGTN America
An Indian Muslim offer prayers before breaking his fast on the first day of the holy fasting month of Ramadan at Mecca Masjid in Hyderabad, India, Sunday, May 28, 2017. Islam's holiest month is a period of intense prayer, dawn-to-dusk fasting and nightly feasts. Just before the fast, Muslims have a pre-dawn meal to get them through the day. Most Muslims break their fast like the Prophet Muhammad did some 1,400 years ago, with a sip of water and some dates at sunset. (AP Photo/Mahesh Kumar A.)

Guvernul de la New Delhi a aprobat miercuri un proiect de lege privind acordarea cetăţeniei indiene minorităţilor persecutate în ţările musulmane vecine, transmite Reuters, potrivit agerpres., menţionând că este prima tentativă a Indiei de acordare a cetăţeniei pe baza religiei unei persoane.

Luna trecută, ministrul indian de interne Amit Shah a declarat în parlament că, în baza legii propuse, minorităţi non-musulmane – hindu, jainistă, creştină, sikhsă şi parsi – care s-au refugiat în Bangladesh, Pakistan şi Afganistan vor primi cetăţenie indiană.


Citeşte şi: Macron îşi doreşte un dialog strategic ‘fără naivităţi’ cu Rusia

Proiectul de lege de amendare a cetăţeniei a fost introdus pentru prima dată în 2016 de guvernul hindus naţionalist al premierului Narendra Modi, dar a fost retras după ce un partener din alianţă şi-a revocat sprijinul, iar într-o regiune îndepărtată şi cu diversitate etnică, din nord-estul ţării, au izbucnit proteste.

Acordarea cetăţeniei indiene ‘hinduşilor, jainiştilor, budiştilor şi sikşilor care fug de persecuţie’ a fost promisă de Partidul Bharatiya Janata (BJP) al lui Modi în campania pentru alegerile generale din luna mai, câştigate cu un mare avans de liderul naţionalist.

Criticii au denunţat proiectul de lege ca anti-musulman, iar unele partide de opoziţie au dat înapoi, motivând că acordarea cetăţeniei nu se poate face pe baza religiei.

Citeşte şi: Italia permite acostarea a două nave pline cu migranţi

Adoptarea proiectului de lege, care ar putea fi introdus în parlament săptămâna viitoare, va constitui un test pentru partidul BJP, care deţine majoritatea în camera inferioară, nu însă şi în Senat. Pentru a deveni lege, orice proiect trebuie validat de ambele camere ale parlamentului.

În statul Assam (nord-est), epicentrul protestelor, mai multe grupări studenţeşti au declarat că se opun în continuare proiectului, de teamă că zeci de mii de migranţi hindu din ţara vecină Bangladesh vor obţine cetăţenie.

Ministrul de finanţe din Assam, Himanta Biswa Sarma, unul din liderii BJP, a afirmat că proiectul va fi amendat pentru a domoli temerile din această regiune.