DISTRIBUIȚI
BBC

Circa 1,4 milioane de lucrători din sistemul sanitar au fost vaccinaţi împotriva coronavirusului în prima săptămână a campaniei de imunizare din India, o cifră inferioară celei estimate, din cauza problemelor tehnice sau a senzaţiei că ce a fost mai greu din pandemie a trecut, relatează sâmbătă EFE, potrivit agerpres

În cadrul programului, care a fost prezentat drept „cea mai mare campanie de vaccinare anti-COVID-19 din lume”, se are în vedere vaccinarea a 300 de milioane de oameni pe parcursul a şase luni, în trei faze, începând cu personalul medical, continuând cu lucrătorii esenţiali şi terminând cu persoanele de peste 50 de ani sau adulţi cu comorbidităţi.


Citește și : Prima fotografie 3D a SARS-CoV-2

Circa 347.000 de lucrători sanitari au primit prima doză de vaccin împotriva coronavirusului în ultimele 24 de ore, ridicând numărul total al celor vaccinaţi la 1.390.592, potrivit autorităţilor indiene.

Această cifră sub aşteptări este în mare parte consecinţa funcţionării inadecvate a aplicaţiei Co-Win, o platformă digitală dezvoltată pentru gestionarea ambiţiosului plan de vaccinare al Indiei, care trimite mesaje lucrătorilor sanitari pentru a şti când şi unde se vor vaccina. În fapt, joi, statul Maharastra (vest) a fost nevoit să-şi suspende timp de două zile campania de vaccinare din cauza „problemelor tehnice ale aplicaţiei Co-Win”, a informat Corporaţia Municipală din Mumbai, pe contul său oficial de Twitter.

Campania de vaccinare, care a demarat sâmbăta trecută, a generat o oarecare neîncredere din cauza folosirii formulei Covaxin, dezvoltată de laboratorul indian Bharat Biotech împreună cu Consiliul Indian de Investigaţii Medicale (ICMR), dat fiind că se află încă în faza de testare şi nivelul său de eficienţă nu a fost evaluat.

Citește și : Serviciul militar în Grecia va creşte de la 9 la 12 luni

O percepţie care a început însă să se schimbe, datorită unor analize recente, precum cea publicată în această săptămână de revista britanică de ştiinţă The Lancet, care a subliniat că rezultatele Covaxin demonstrează un răspuns imunologic pozitiv, similar altor vaccinuri anti-SARS-CoV-2.

Un alt vaccin folosit este Covishield, dezvoltat de Universitatea Oxford şi laboratorul britanic AstraZeneca, şi care se fabrică în India la Serum Institute, cel mai mare producător de vaccinuri din lume.