DISTRIBUIȚI

Politicianul independent Marjan Sarec a fost învestit vineri premier al Sloveniei şi va conduce o coaliţie minoritară de centru-stânga, votul legislativului de la Ljubljana survenind după 11 săptămâni de negocieri şi după eşecul câştigătorului alegerilor din 3 iunie, conservatorul Janez Jansa, de a forma un guvern, relatează agenţiile AFP şi EFE, conform agerpres.

În vârstă de 40 de ani, Marjan Sarec, un fost actor de comedie intrat în politică şi devenit primar al micului oraş Kamnik, a obţinut votul a 55 din cei 90 de deputaţi ai parlamentului. El a format o coaliţie din care fac parte cinci partide ce centru-stânga şi care va fi susţinută de asemenea de formaţiunea tot de stânga Levika, ce a votat învestirea executivului, dar nu va face parte din acesta.


Citește și : Ucraina : Justiţia cere 15 ani de închisoare pentru fostul preşedinte Viktor Ianukovici

Plasat pe locul doi la alegerile legislative din 3 iunie, Marjan Sarec a reuşit să se impună în faţa conservatorului Janez Jansa, câştigător al scrutinului, dar care nu a reuşit să coaguleze o majoritate din cauza unei campanii inspirate din politica naţionalist-conservatoare a premierului ungar Viktor Orban.

Marjan Sarec îi succede premierului Miro Cerar, politician de asemenea de centru stânga şi unui dintre noii săi parteneri de coaliţie.

Deşi este un adversar al conservatorului Janez Jansa acuzat de apropiere de Viktor Orban, noul premier sloven a menţionat în discursul său de învestire printre priorităţi şi ‘securitatea’ la frontiera cu Croaţia, traversată de numeroşi migranţi care doresc să ajungă în vestul Europei.

Premierul Marjan Sarec a apreciat de asemenea că Slovenia trebuie să fie în ‘nucleul dur’ al Uniunii Europene şi a avertizat asupra crizei prin care trece blocul comunitar.

Citește și : Cineastul ucrainean Sentsov „îşi pierde speranţa” şi „nu mai crede” în eliberare, potrivit verişoarei sale

‘Uniunea Europeană se află la răscruce’, a subliniat noul premier sloven, amintind cum ‘au reuşit euroscepticii să obţină Brexitul’. El a apreciat de asemenea că este necesar să se găsească soluţii pentru definitivarea viitorului buget multianual al blocului comunitar, în caz contrar ‘UE nu va arăta bine’.