DISTRIBUIȚI
Cotidianul.md

Și al doilea referendum în Noua Caledonie pentru independență pare să fi eşuat, potrivit rezultator parțiale publicate de Reuters, potrivit mediafax.

Au fost numărate voturile din 249 de secții din cele 304, iar rezultatele parțiale arată că tabăra împotriva independenței ar avea 54,8%.


Citește și : Petro Poroşenko, spitalizat pentru COVID-19

Procentele cresc pe măsură ce vin rezultatele din capitala Noumea, un bastion al loialității pro-Paris.

Dacă cetățenii resping independența, ar fi a doua încercare eșuată a susținătorilor pro-independență de a obține suveranitatea deplină, în ultimii doi ani.

Peste 180.000 de oameni au fost aşteptaţi la referendumul pentru independenţă. Votarea a început duminică pe teritoriul francez, Noua Caledonie, din Pacificul de Sud.

Este pentru a doua oară când arhipelagul tropical merge la urne pentru a decide soarta sa. Primul referendum din 2018 a avut ca rezultat menţinerea statu quo-ului cu 56,7% din voturi. Dar rezultatul din 2018 a ridicând speranţele militanţilor pentru separare că de data aceasta vor reuşi.

Citește și : Armata rusă îşi echipează elicopterele de atac cu drone-kamikaze

Observatorii politici spuneau că o majoritate „Da” pentru independenţă era puţin probabilă, deşi nu au existat sondaje de opinie.

Dacă independenţa este respinsă, există opţiunea unui nou referendum până în 2022, atât timp cât plebiscitul este solicitat de cel puţin o treime din legislatura locală.