DISTRIBUIȚI

Toate persoanele judecate pentru implicare în revolte antiguvernamentale în Uzbekistan în această vară şi-au recunoscut total sau parţial vinovăţia, a indicat marţi justiţia uzbecă, transmite AFP, potrivit agerpres.

Unele din cele zece capete de acuzare care îi vizează pe cei 22 de inculpaţi, printre care ‘încălcarea ordinii constituţionale’ sau ‘jaf’, sunt pasibile de pedepse până la 20 ani de închisoare.


Citeşte şi: Prima zi a Ministerialei NATO de la Bucureşti – Black News

Purtătorul de cuvânt al Curţii Supreme uzbece, Aziz Obidov, a confirmat pentru AFP o informaţie din Gazeta.uz potrivit căreia 14 inculpaţi şi-au recunoscut parţial sau total vinovăţia.

Procesul s-a deschis luni la Buhara, la aproape 600 km atât de capitala Taşkent, cât şi de Nukus, oraşul unde au avut loc tulburările.

În zilele de 1 şi 2 iulie, în Karakalpakstan, regiune autonomă a Uzbekistanului, au izbucnit manifestaţii contra unui proiect de revizuire a Constituţiei, care ar fi privat această regiune de dreptul de a organiza un referendum de autodeterminare.

Reprimarea manifestaţiilor s-a soldat, conform cifrelor oficiale, cu moartea a 21 de persoane.

În Karakalpakstan trăiesc mai puţin de 2 milioane din cei aproape 35 milioane de locuitori ai Uzbekistanului, însă regiunea se întinde pe mai mult de o treime din teritoriul acestei ţări din Asia Centrală.

În timpul tulburărilor, preşedintele Şavkat Mirzioiev a acuzat ‘forţe de străine’ de implicare, fără a da alte detalii, după care a revenit asupra proiectului contestat.

Ajuns la putere în 2016 după decesul predecesorului său Islam Karimov, Mirzioiev a întreprins reforme economice şi sociale importante.

Citeşte şi: Reuniunea ruso-americană pentru Tratatul New Start a fost amânată pe termen nelimitat – Black News

În pofida anumitor progrese, Uzbekistanul rămâne acuzat de nerespectarea libertăţilor fundamentale.

Organizaţia Human Rights Watch a denunţat la începutul lui noiembrie o ‘utilizare nejustificată a forţei letale’ de către autorităţi în Karakalpakstan, după verificarea câtorva zeci de înregistrări video de la manifestaţii.