DISTRIBUIȚI

Cei 8,4 milioane de alegători cehi sunt chemaţi vineri şi sâmbătă la secţiile de vot pentru a-l alege, în al doilea tur de scrutin, pe şeful statului, având de optat între preşedintele în exerciţiu Milos Zeman (prorus) şi Jiri Drahos (proeuropean), transmit dpa şi AFP, potrivit agerpres.

În primul tur al acestor alegeri, desfăşurat în urmă cu două săptămâni, Zeman (73 de ani) a obţinut 38,56% din voturi, iar Drahos (68 de ani) 26,60% din sufragii. Alţi cinci candidaţi eliminaţi în primul tur de scrutin şi-au exprimat sprijinul pentru Jiri Drahos, sondajele de opinie indicând o luptă strânsă în turul doi.


Citeşte şi: George Soros îl atacă virulent pe Trump şi atrage atenţia pericolului reprezentat de reţelele sociale

Milos Zeman şi-a concentrat campania electorală pe opoziţia sa faţă de imigraţie şi pe criticile la adresa Uniunii Europene.

Într-o ţară care majoritar se opune primirii de migranţi, populistul Zeman nu a pierdut nicio ocazie pentru a-şi ataca rivalul pe această temă. El a ţinut să amintească faptul că, în iunie 2017, Drahos afirmase că ”a primi circa 2.600 de refugiaţi sau migranţi, cândva controlaţi din punct de vedere al securităţii, nu ar trebui să ridice nicio problemă”.

În ceea ce-l priveşte, Jiri Drahos – un profesor de chimie intrat relativ recent în viaţa politică cehă – afirmă că va lupta pentru schimbare şi se pronunţă pentru ‘respect şi etică’ în politică.

Citeşte şi: Trump îşi schimbă radical politica faţă de VISĂTORI, dar nu renunţă la MARELE ZID american

În Cehia, preşedintele are o autoritate redusă şi o influenţă limitată cu excepţia atribuţiilor de a face numirile constituţionale, deşi şeful statului poate avea o influenţă importantă asupra opiniei publice.

Secţiile de vot vor fi deschise vineri între orele locale 14:00 (13:00 GMT) şi 22:00 (21:00 GMT) şi sâmbătă între 08:00 (07:00 GMT) şi 14:00 (13:00 GMT). Rezultatul alegerilor vor fi cunoscute sâmbătă după-amiază.