DISTRIBUIȚI
Reuters

Militari venezueleni au dispersat sâmbătă cu ajutorul gazelor lacrimogene zeci de persoane care voiau să traverseze un pod aflat la frontiera cu Columbia, în oraşul Urena, în statul Tachira (vestul Venezuelei), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Autorităţile de la Caracas au decis cu o zi înainte să închidă acest pod, printre altele, pentru a împiedica intrarea în ţară a ajutorului umanitar planificată de opoziţie.


Citește și : Măsuri extreme în Venezuela: Guvernul închide COMPLET frontierele, invocând AMENINȚĂRI la adresa suveranităţii

„Vrem să muncim!”, a scandat mulţimea în faţa membrilor Gărzii Naţionale venezuelene şi a poliţiei antirevoltă care au blocat podul Francisco de Paula Santander, unul dintre cele patru poduri care leagă statul Tachira de Columbia.

În Urena, protestatarii au aruncat cu pietre în soldaţi, care au răspuns cu gaze lacrimogene, potrivit imaginilor transmise în direct de televiziunile locale, relatează dpa.

Mulţi oameni din regiune trec frecvent graniţa în Columbia pentru a munci sau pentru a merge la cumpărături. Cu toate acestea, guvernul venezuelean a anunţat vineri că a închis complet punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Columbia, invocând presupuse „ameninţări la adresa suveranităţii ţării din partea statului vecin”, de unde opoziţia regimului de la Caracas aşteaptă intrarea, în cursul zilei de sâmbătă, a ajutoarelor umanitare donate de mai multe ţări şi depozitate în oraşul de frontieră columbian Cucuta.

Aproximativ 600 de tone de alimente, suplimente nutritive, medicamente şi produse de igienă venite în principal din Statele Unite sunt stocate în Cucuta. Ajutorul a fost donat la cererea liderului opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, recunoscut de zeci de ţări ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Pe de altă parte, patru soldaţi venezueleni au dezertat şi au trecut frontiera în Columbia, a informat un purtător de cuvânt al autorităţii pentru migraţie din Columbia.

Citește și : Donald Trump şi o comedie din franciza „Sherlock Holmes”, principalii ”câştigători” ai premiilor anuale Zmeura de Aur

Trei dintre ei au traversat podul Simon Bolivar, care leagă cele două ţări. Ei au folosit un tanc de mici dimensiuni pentru a scăpa, a spus purtătorul de cuvânt. Cei trei au cerut ajutor autorităţii pentru migraţie din Columbia.

Cel de-al patrulea soldat „s-a predat” pe un alt pod la frontieră, Francisco de Paula Santander, a mai spus purtătorul de cuvânt.