DISTRIBUIȚI
El Món

Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) al Consiliului Europei şi-a exprimat, într-un raport publicat marţi, ‘preocuparea’ în urma mărturiilor unor persoane care au acuzat violenţele la care au fost supuse de poliţia regională catalană, Mossos d’Esquadra, şi relele tratamente suferite în mai multe închisori din Catalonia, transmite AFP, potrivit agerpres.

Deşi ‘o mare majoritate’ dintre persoanele intervievate în timpul unei vizite întreprinse de Comitet în 2018 au declarat că au fost tratate ‘decent’, raportul consemnează mai multe mărturii privind ‘rele tratamente fizice’ (‘lovituri cu piciorul şi pumni la cap sau pe restul corpului’, lovituri de baston), ‘cel mai adesea în timpul arestării’ de către poliţia regională.


Citeşte şi: Coronavirusul ÎNCHIDE cazinourile din Macao

CPT denunţă totodată practica ‘bocadillo’ (‘sandvici’, în spaniolă), ce constă în plasarea unui deţinut, cu gleznele lipite, între două saltele legate prin benzi adezive.

Unii deţinuţi au declarat că au fost primit lovituri de baston în timp ce erau imobilizaţi astfel, arată raportul CPT, care le cere autorităţilor să afirme ‘cu putere’ că acest tratament este ‘ilegal şi neprofesionist şi că va face obiectul unor sancţiuni corespunzătoare’.

În răspunsul său, guvernul spaniol a recunoscut recurgerea ‘în mod excepţional’ la ‘bocadillo’ într-o secţie penitenciară pentru ‘imobilizarea deţinuţilor până când starea lor de agitaţie se reduce (…) şi pentru a li se asigura securitatea şi bunăstarea’.

Comitetul, care a vizitat secţiile speciale cu regim închis din patru închisori catalane (Brians 1, Mas d’Enric, Ponent şi Wad-Ras), vorbeşte despre mai multe acuzaţii de ‘rele tratamente fizice’ (palme, pumni şi lovituri de baston), mai ales la Brians 1, situată în apropiere de Barcelona.

Citeşte şi: Evo Morales candidează din exil pentru un loc în Senatul bolivian

În ce priveşte situaţia femeilor încarcerate, raportul deplânge faptul că acestea sunt supuse unor practici de imobilizare forţată, şi preconizează instituirea unui sistem ‘depistare a eventualelor abuzuri sexuale sau altor forme de violenţe (…) înaintea încarcerării lor’.

CPT efectuează de trei decenii vizite în închisori, sedii de poliţie, centre de retenţie şi spitale de psihiatrie din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei pentru a împiedica tortura şi relele tratamente.