DISTRIBUIȚI
afp

Justiţia indiană a condamnat luni la închisoare pe viaţă un fost parlamentar al partidului Congresului, la putere la acea vreme, pentru rolul său în revoltele anti-sikh ce au făcut aproape 3.000 de morţi în 1984, relatează France Presse, potrivit agerpres.

Valul de violenţe, concentrate în principal în capitala New Delhi, a izbucnit în orele de după asasinarea prim-ministrului Indira Gandhi, ucisă la 31 octombrie 1984 în reşedinţa sa de două gărzi de corp sikh.


Citeşte şi: Proteste violente la Budapesta (VIDEO). Manifestanţii au forţat intrarea în televiziunea publică

Masacrul a durat trei zile, între 1 şi 3 noiembrie. Mulţi sikh au fost vânaţi, violaţi, ucişi. Magazinele şi casele le-au fost incendiate.

Înalta Curte din New Delhi l-a condamnat pe Sajjan Kumar, în vârstă de 73 de ani, ales al Congresului în acel moment, pentru incitarea mulţimilor de a comite masacre. El fusese achitat în primă instanţă în 2013.

„Este important să asigurăm victimele că, în ciuda obstacolelor, adevărul va prevala”, a declarat Curtea citată de televiziunea NDTV. „Valul de şoc al acestor atrocităţi este încă simţit”, au adăugat judecătorii.

Citeşte şi: EXPLOZIE la sediul unui post de televiziune din Grecia – FOTO

Instanţa i-a dat termen până la sfârşitul lunii lui Sajjan Kumar să se prezinte în faţa autorităţilor pentru a fi încarcerat. Criticii Congresului acuză partidul, în prezent în opoziţie, că a închis ochii asupra implicării mai multor responsabili ai săi în revoltele din 1984.

Luna trecută, un bărbat a fost condamnat la moarte în acest caz.

Recunoscută îndeosebi după barba lungă şi turbanul purtat de bărbaţi, minoritatea sikh reprezintă 1,7% din populaţia indiană sau aproximativ 20 de milioane de persoane, potrivit ultimului recensământ din 2011.