DISTRIBUIȚI
Facebook

Un britanic convertit la islam, care a jurat supunere Statului Islamic, a fost condamnat miercuri la închisoare pe viaţă pentru plănuirea unui atentat pe Oxford Street, o stradă comercială aglomerată din centrul Londrei, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Lewis Ludlow, în vârstă de 26 de ani, a plănuit să închirieze un vehicul şi să intre cu acesta în pietoni, sperând să ucidă peste 100 de oameni, într-o zonă care atrage un mare număr de turişti, au arătat procurorii.


Citește și : Statele membre UE au renunţat la planul de a introduce o taxă digitală giganţilor Internetului (Reuters)

Inculpatul se gândea, de asemenea, să întreprindă atacuri la muzeul figurilor ceară Madame Tussauds şi la Catedrala Sfântul Paul din Londra.

În telefonul său mobil, găsit într-o scurgere de canalizare din casa sa din Rochester, în sud-estul capitalei, au fost descoperite poze care arătau că Ludlow a întreprins acţiuni de recunoaştere la potenţiale ţinte, precum şi o fotografie a jurământului său scris de supunere faţă de Statul Islamic. În telefon se mai aflau filmuleţe în care Ludlow îşi spunea ‘Vulturul’.

Ludlow s-a recunoscut vinovat în august, în faţa tribunalului londonez Old Bailey, de pregătirea unor acte de terorism.

El a fost încarcerat miercuri şi va sta cel puţin 15 ani în detenţie.

Ludlow fusese inclus în programul de deradicalizare ‘Prevent’, iar în instanţă s-a arătat că el doar a mimat cooperarea cu autorităţile.

Citește și : Președintele algerian Bouteflika suferă de probleme neurologice şi respiratorii (presă)

Cazul său a ridicat întrebări în legătură cu acest program cheie al strategiei de securitate a Marii Britanii şi a survenit după cel similar al lui Ahmad Hassan, care a încercat să declanşeze o bombă în metroul londonez în septembrie 2017.