DISTRIBUIȚI

Juan Antonio Hernandez, zis Tony, fratele preşedintelui Hondurasului, Juan Orlando Hernandez, a fost condamnat marţi în Statele Unite la închisoare pe viaţă pentru trafic de droguri, informează dpa, potrivit agerpres.

Judecătorul districtual Kevin Castel a pronunţat sentinţa după ce un juriu din New York decisese încă din 2019 că Tony Hernandez este vinovat. La pedeapsă se adaugă şi reţinerea sumei de 138,5 milioane de dolari.


Citeşte şi: Merkel şi Macron l-au băgat ‘în şedinţă’ pe Putin – Black News

Fost senator în ţara sa, Hernandez a comis, conform justiţiei americane, şi alte infracţiuni, legate de arme de foc, precum şi falsuri în declaraţii.

Procurorul Audrey Strauss din districtul newyorkez Manhattan a arătat că Hernandez „a fost implicat în toate etapele contrabandei din Honduras a unor transporturi de mai multe tone de cocaină destinate SUA”, „a mituit oficiali însărcinaţi cu aplicarea legii pentru a proteja transporturile de droguri, a aranjat securitate bine înarmată pentru transporturile de cocaină şi a intermediat mite de valoare mare de la traficanţi importanţi de droguri pentru figuri politice importante, inclusiv fostul şi actualul preşedinte al Hondurasului”. De asemenea, a arătat ea, Hernandez ” a fost complice la cel puţin două crime”. „Astăzi, Tony Hernandez a fost condamnat pe bună dreptate la închisoare pe viaţă”, a mai spus Strauss.

Conform procuraturii, Tony Hernandez a condus din 2004 până în 2016 o operaţiune care se baza pe „traficul de droguri susţinut de stat”, facilitat de fratele său, actualul preşedinte al Hondurasului.

Citeşte şi: NATO interceptează tot mai multe avioane ruseşti: Nivel NEOBIŞNUIT al activităţii aeriene în Marea Neagră! – Black News

Un martor a susţinut că Hernandez a primit un milion de dolari pentru campania electorală a fratelui său de la Joaquin Guzman, zis El Chapo, lider al traficanţilor de droguri mexican, deja condamnat.

Preşedintele Hondurasului a negat orice legătură cu traficanţii de droguri.