DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A board at a currency exchange office displays the euro to Hungarian forint exchange rate, in Budapest, Hungary July 18, 2022. REUTERS/Marton Monus//File Photo

Semnele încetinirii creşterii economiei au afectat miercuri evoluţiile monedelor şi acţiunilor din Europa Centrală şi de Est (CEE), transmite Reuters, potrivit agerpres.

În Ungaria, forintul a scăzut pentru a treia sesiune consecutiv şi s-a depreciat cu 0,9% faţă de euro, în timp ce zlotul polonez a scăzut cu 0,7%, fiind în grafic pentru cea mai slabă sesiune din ultimele trei săptămâni.


Citește și: Hackerii ruşi au atacat Energoatom – Black News

În România, leul s-a depreciat uşor, după ce marţi a marcat cea mai slabă sesiune din ultimii trei ani şi jumătate.

Datele publicate miercuri arată că în trimestrul doi din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, creşterea PIB-ului României a depăşit aşteptările, în timp ce economia Poloniei a scăzut mai mult decât se estima, iar cea a Ungariei a încetinit.

O încetinire a cererii interne, majorarea dobânzilor, reducerea cheltuielilor guvernamentale şi creşterea costurilor cu care se confruntă companiile, în contextul inflaţiei ridicate, afectează creşterea în Europa Centrală şi de Est, avertizează economiştii.

Citeşte şi: Macron şi Narendra Modi s-au înţeles să ‘lucreze împreună pentru încetarea conflictului’ în Ucraina – Black News

„Există un risc real ca unele economii emergente să se confrunte cu o încetinire abruptă a creşterii în semestrul doi din 2022 – suntem îngrijoraţi de scăderea semnificativă a indicatorilor privind activitatea economică în iulie în Polonia, Cehia şi Mexic”, a afirmat Natalia Gurushina, economist şef la VanEck.

Acţiunile pe pieţele emergente au urcat cu 0,2%, compensând pierderile din CEE.