DISTRIBUIȚI
WPSD

Teheranul a cerut luni Washingtonului să înceteze „să viseze” după apariţia unor informaţii despre un plan american destinat să împiedice apropiata expirare a unui embargo internaţional asupra vânzărilor de arme către Iran, potrivit France Presse, scrie agerpres.

Conform New York Times, secretarul de stat american Mike Pompeo „este pe cale să pregătească o argumentare juridică potrivit căreia SUA rămân un stat parte a acordului asupra programului nuclear iranian, denunţat de preşedintele (Donald) Trump”.


Citește și : Japonia va aproba în mai tratamentul cu Remdesivir în cazul pacienţilor cu COVID-19

Ziarul descrie „o strategie complexă destinată să exercite presiuni asupra Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru ca acesta să prelungească un embargo asupra vânzărilor de arme către Teheran cu riscul ca Iranului să-i fie reimpuse sancţiuni internaţionale deosebit de riguroase”.

„În urmă cu doi ani, Pompeo şi şeful său au declarat ‘încetarea participării SUA’ la acordul internaţional asupra programului nuclear iranian încheiat la Viena în 2015 şi visând că ‘presiunea lor maximă’ ar pune Iranul în genunchi”, a reacţionat luni pe Twitter ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif.

„Având în vedere eşecul infam al acestei politici, el vrea acum să facă parte” din acord, scrie Zarif, adăugând:”Încetaţi să visaţi!”

Trump a denunţat în mod unilateral acordul de la Viena în mai 2018, după care a reimpus sancţiuni economice împotriva Iranului, pe care Washingtonul acceptase să le suspende în virtutea acestui pact.

Acordul oferă Teheranului o relaxare a sancţiunilor internaţionale care îi asfixiau economia, în schimbul garanţiilor destinate să probeze că Iranul nu încearcă şi nici nu va încerca vreodată să se doteze cu bomba atomică.

Dar revenirea sancţiunilor extrateritoriale americane a făcut ca Teheranul să piardă toate beneficiile pe care conta în urma acordului, rupând din nou Iranul de sistemul financiar internaţional.

Drept ripostă, Iranul a început să revină progresiv asupra celei mai mari părţi din angajamentele sale cheie asumate la Viena, conform – potrivit lui- prevederilor acordului.

Washingtonul, care acuză dimpotrivă Teheranul că încalcă acest text, vrea să împiedice ridicarea progresivă a embargoului asupra vânzărilor de arme către Iran, prevăzută să înceapă în octombrie prin Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care validează acordul de la Viena.

Citește și : Situaţia pandemiei de COVID-19 în lume

Potrivit New York Times, guvernul american ar căuta, pentru a-şi atinge scopurile, să pună în balanţă posibilitatea, prevăzută prin această rezoluţie, de a impune Consiliului reactivarea tuturor sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului, care au fost ridicate în virtutea acordului de la Viena.

Dar Washingtonul pare să fi ajuns la concluzia că, pentru ca aceasta să reuşească, ar trebui ca SUA să poată fi recunoscute ca făcând încă parte din acordul pe care ele însele l-au denunţat.

Teheranul acuză la rândul său Washingtonul că a încălcat Rezoluţia 2231 retrăgându-se din acord.