DISTRIBUIȚI
VOA News

Vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în Polonia, prevăzută pentru prima jumătate a acestui an, ar fi fost amânată la solicitarea autorităţilor poloneze, conform unei surse diplomatice de la Varşovia, citate de AFP, informaţie dezminţită de preşedinţia poloneză, scrie Agerpres.

Cotidianul polonez Rzeczpospolita, primul care a evocat o asemenea amânare, scrie că ea este motivată de teama că preşedintele Macron ar profita de această vizită pentru a critica guvernul conservator polonez şi pentru a sprijini opoziţia, reunită pentru alegerile europarlamentare din luna mai în ”Coaliţia Europeană”.


Citește și : Bulgaria: Atitudinea publică faţă de NATO este nuanţată, dar ideea ieşirii respinsă(director Gallup International)

Informaţia este însă dezminţită de Krzysztof Szczerski, şeful de cabinet al preşedintelui polonez Andrzej Duda. ”Nu este în discuţie anularea vizitei şi nici plasarea ei într-un context electoral anume”, a declarat oficialul polonez pentru agenţia PAP, citată de AFP. El a adăugat că data acestei vizite nu a fost anunţată oficial, aşadar nu poate fi vorba despre modificarea ei.

”O invitaţie a fost adresată preşedintelui Emmanuel Macron. (…) Am prezentat părţii franceze datele disponibile, în cursul primului semestru al anului în curs, şi aşteptăm confirmarea ei. Dacă aceste date se vor dovedi a fi neconvenabile, vom căuta altele”, a indicat şeful de cabinet al preşedintelui polonez.

Relaţiile dintre Franţa şi Polonia s-au răcit în anul 2016 după anularea de către Polonia a unei comenzi de elicoptere militare Caracal, produse de compania europeană Airbus, decizie în urma căreia preşedintele francez de la acea vreme, Francois Hollande, şi-a anulat o vizită în Polonia. Aceste relaţii au cunoscut recent o ameliorare, odată cu vizitele pe care ministrul francez al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, şi cel al economiei, Bruno Le Maire, le-au efectuat în februarie în Polonia.

Citește și : Algeria: Preşedintele Bouteflika va transmite puterea în mod ‘transparent’ (ministrul de externe)